Za razliku od svojih susjeda u regiji, Saudijska Arabija nije otkazala niti jedan događaj otkako je izbio rat između Izraela i Hamasa, nevezano uz eskalaciju napetosti. «Prije sedmog oktobra došlo je do velikog smanjenja napetosti koje je donijelo mnogo nade u regiju. Ne želimo da nedavni događaji ovo poremete", nedavno je izjavio saudijski ministar ekonomije Mohamed al Jadaan na godišnjem investicijskom forumu u Rijadu.

Dok Katar posreduje u sukobu kako bi se oslobodili taoci koje je oteo Hamas, Egipat i Jordan održali su nekoliko sastanaka kako bi smanjili napetosti i spriječili raseljavanje palestinskih izbjeglica u svoje zemlje. Saudijska Arabija je sa svoje strane održala sedmicu mode i nekoliko sportskih događaja u saradnji sa FIFA-om.

Izjave Rijada o ratu su suzdržane, ali morate čitati između redova da biste razumjeli situaciju u kojoj se saudijska monarhija našla kada je izbio rat. Usred širenja svoje ekonomije izvan poslova sa naftom, otvaranja zemlje turizmu i konsolidacije svoje moći u regiji, Saudijska Arabija je mjesecima pregovarala o odbrambenom sporazumu sa Sjedinjenim Državama. Washington je predložio pakt uz jedan uvjet: da Rijad prizna i normalizira odnose sa Izraelom, njihovim glavnim saveznikom u regiji.

Saudijska Arabija se suzdržala od sudjelovanja u Abrahamovim sporazumima 2020. godine, u kojem je nekoliko arapskih zemalja normaliziralo odnose s Izraelom uz posredovanje Sjedinjenih Država. Rijad već mjesecima pregovara s Washingtonom o odbrambenom sporazumu koji bi uključivao američku podršku saudijskom nuklearnom programu i povećanje trgovine oružjem. Ali pakt je osujećen napadom Hamasa – koji dobiva podršku Irana i libanske šiitske organizacije Hezbollah – i odgovorom Izraela, koji je prisilio Saudijsku Arabiju da zamrzne diplomatsko približavanje.

U razgovoru između američkog predsjednika Joea Bidena i prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, oni su se "složili nastaviti šire diplomatske napore za održavanje stabilnosti u cijeloj regiji i spriječiti širenje sukoba", rekla je Bijela kuća prošle sedmice.

Bezuslovna podrška Washingtona Izraelu i ponovljene izjave o "pravu na samoodbranu" zasmetale su Rijadu koji je, unatoč osudi ubijanja civila s obje strane, uvijek bio suzdržaniji. Ali nastavak odbrambenog sporazuma s Washingtonom bi u ovom trenutku značio prešutnu potporu Izraelu, pred svim regionalnim susjedima koji su oštro osudili izraelsko bombardiranje.

"Saudijski čelnici nadali su se da će se kopnena operacija moći izbjeći zbog stabilnosti i gubitka života", rekao je američki senator Richard Blumenthal za New York Times nakon sastanka s Bin Salmanom. Nekoliko izvora u Saudijskoj monarhiji naznačilo je da Rijad trenutno želi zamrznuti diplomatsko približavanje dok Izrael ne prekine svoju ofanzivu. Međutim, čini se da arapska zemlja traži barem dogovor o odbrani sa Sjedinjenim Državama. Saudijski zvaničnik Halid bin Salman, sastao se sa zvaničnicima u Washingtonu kako bi utrli put za novi bilateralni samit na kojem bi se raspravljalo o odbrambenim sporazumima, prema špekulacijama američkih medija.

"Za nas palestinsko pitanje je jako važno, taj dio moramo riješiti. Nadamo se da će doći do tačke koja olakšava život Palestincima i koja Izrael čini akterom na Bliskom istoku", rekao je saudijski prijestolonasljednik u septembru. Otkako je rat počeo prije tri sedmice, Saudijska Arabija nije komentirala moguće dvodržavno rješenje niti prava Palestinaca, kao što je to ranije činila.

Saudijska Arabija također je pokazala određenu suzdržanost prema svom glavnom rivalu u regiji, Iranu, koji podržava Hamas, ali nije direktno intervenirao u sukobu. U martu su Teheran i Rijad normalizirali svoje odnose, a mjesec dana kasnije dogovorili su prekid vatre u Jemenu, gdje su se 2014. snage potpomognute obje zemlje sukobile u ratu koji je, prema podacima Ujedinjenih naroda, prouzročio više od 300.000 mrtvih.

Intervencija Teherana ili Rijada u ratu u Gazi mogla bi uvući one druge u sukob i dodatno eskalirati napetosti u regiji. Sukob bi također mogao razbiti krhki prekid vatre u Jemenu i isprovocirati iranske posredničke snage u Sani da napadnu Saudijsku Arabiju, u trenutku kada se Rijad svijetu predstavlja kao otvorena, kulturno i ekonomski dinamična zemlja.