Podrška Amerikanaca predsjedniku Bidenu sve je manja. U petak ujutro, kada su rađene posljednje ankete, imao je 45,8 posto podrške za ono što radi i 48,5 posto neodobravanja – od visokih 54 posto podrške i 41 posto neodobravanja koje je imao na kraju prvih 100 dana vlasti.

Postoji cijela lista razloga zašto je to tako, piše The New York Times. Ne samo zbog toga što su Sjedinjene Američke Države i dalje duboko u pandemiji i što je Delta varijanta virusa korona dovela do rekordnih infekcija i smrti u Floridi, Teksasu i drugim državama s relativno niskim stopama cijepljenja. U isto vrijeme kada je Delta uzela maha, Biden se suočio i s velikom reakcijom štampe i njegovih protivnika zbog haotičnog povlačenja iz Afganistana praćenog kolapsom afganistanske armije i napredovanjem talibana i, naravno, zbog samoubilačkog bombaškog napada u Kabulu u kojem je poginulo trinaest američkih vojnika.

A kao što se vidi u najnovijem izvještaju o zapošljavanju iz Zavoda za statistiku rada, ekonomija raste sporijim tempom nego na početku ljeta, navodi se u tekstu Jamellea Bouiea objavljenom 4. septembra u The New York Timesu.

Kada se sve to sabere, piše Bouie, imamo prilično dobro objašnjenje zašto Biden mnogo lošije stoje u javnosti nego što je bio na početku godine. Uz to, na Bidenovu popularnost utječe i činjenica da je američko društvo i dalje prilično polarizirano.

Ovo je velika promjena u odnosu na sedamdesete i osamdesete godine prošlog stoljeća. Na vrhuncu svoje popularnosti, nakon rata u Perzijskom zaljevu 1991, George H. W. Bush imao je podršku od 89 posto, uključujući 82 posto među demokratama i 88 posto među nezavisnima. Ovi brojevi uopće nisu mogući u današnji okolnostima, tvrdi Bouie.

Kada se popularnost predsjednika Bidena u ovom stadiju njegovog predsjedničkog mandata, nakon 227 dana otkako je na dužnosti, uporedi s drugim predsjednicima, jasno je zašto među demokratama i onima koji su glasali za Bidena vlada zabrinutost. Za razliku od Trumpa, koji je nakon 200 dana imao iznimno slabu podršku za ono što radi, a koja je iznosila samo 36 posto, Obamin dotadašnji predsjednički rad odobravalo je 52 posto ispitanika, Bushov 51 posto, Clintonov 56 posto, a za Bucha starijeg mislio je da radi dobro čak 70 posto anketiranih.