Insistiranje na kompaniji koja bi umjesto BH Gasa bila nadležna za Južnu intekonekciju na čemu istrajava HDZ i njegov čelnik Dragan Čović je namjera da se etnički vlada gasovodom.

Ovo je za Faktor kazao Amer Jerlagić, nekadašnji direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i stručnjak za energetiku.

- Južna interkonekcija zamišljena je kao projekat koji bio istinska alternativa ruskom gasu. Energent bi se sa otoka Krk i tamošnjih LNG terminala Južnom interkonekcijom dopremao na prostor jugozapadne BiH, ali i Sarajeva, Zenice...

Postoji firma, i to državna, BH Gas koja može gazdovati trasportom. U toj kompaniji, logično, u njenim upravljačkim organima vjerovatno ima ljudi i iz HDZ-a. Ona taj posao može obavljati, suvišno je osnivanje druge kompanije. S tim da se na lokalnom, kantonalnom nivou mogu osnovati firme koje bi upravljale distribucijom energenta do posljednjg kupca, kao što je to, recimo, Sarajevogas u Kantonu Sarajevo - ističe Jerlagić.

Naš sagovornik podsjeća kako su i u ovom slučaju HDZ i Čović neprincipijelni.

- Čović i HDZ nisu tražili postojanje dva operatora za obnovljive izvore električne energije. Ne, jer im s finansijske strane odgovara ta situacija. U operator za obnovljive izvore energije slivaju se novci od skoro 800 hiljada kupaca iz Elektroprivrede BiH, a znatno manji broj iz Elektroprivrede HZHB.

I sada imamo jednu zanimljivu situaciju. Kantoni koje HDZ želi vezati za Južnu interkonekciju su najveći korisnici finansijskih sredstava iz operatora za obnovljive izvore energije. Na sceni su dvostruki standardi, bez ikakave pricipijelnosti - objašnjava Jerlagić i dodaje:

- Južna interkonekcija je puko polaganje cijevi u gasovod, i to je to. Osnivanje neke nove kompanije ne bi imalo javni interes. Čak je i federalni premijer Nermin Nikšić govorio o potrebi za osnivanjem nekog operativnog tijela za nadgledanje gasovoda. Pa nije BiH Rusija, sve se može obići u nekoliko sati.