Oko pedeset preživjelih u Hamasovom prekograničnom napadu na Nova Music Festivalu 7. oktobra navodno je počinilo samoubistvo u međuvremenu, rekao je jedan od preživjelih.

“Malo ljudi zna, ali među preživjelima Nove bilo je do sad skoro 50 samoubistava. Ova je podatak od prije dva mjeseca, a možda se povećao od tada”, rekao je Guy Ben Shimon na parlamentarnom saslušanju Državne revizorske komisije o tretmanu preživjelih 7. oktobra. Naglasio je da mnogi njegovi prijatelji koji su izbjegli napad nisu mogli da se oporave od onoga što su doživjeli.

“Ima mnogo preživjelih koji su zbog psihičkog stanja morali biti prisilno hospitalizirani. Moji prijatelji ne ustaju iz kreveta, nisam ni ja. Praktično ne mogu ništa da uradim. Morao sam nabaviti psa da mi pomogne da preživim u svakodnevnom životu. Svima nam je cilj da se vratimo na posao i normalno funkcioniramo, ali to ne možemo bez adekvatne pomoći”, dodao je Ben Šimon.

Parlamentarno saslušanje se fokusiralo na navodne propuste države prema preživjelima od 7. oktobra, uključujući birokratske poteškoće u prepoznavanju njihovog posttraumatskog stresnog poremećaja, kao i na dobivanju potrebne njege.

“Zašto bih stalno dokazivao ono što sam doživio? Zašto sam primoran da se vraćam na detalje onoga što sam doživio da mi povjeruju?”

Naama Eitan, još jedna osoba koja je preživjela muzički festival, pitala je tokom saslušanja.

“Učestvovala sam u studiji koja je pratila moj puls i druge parametre i otkrila koliko je moje zdravlje loše. Spavam u prosjeku dva sata noću. Svakog jutra u sedam sati proživljavam trenutke kada sam bio sakriven u žbunju dok su kraj mene prolazili teroristi. Ne mogu više sama da se krećem, treba mi stalna pratnja”, opisala je ona.

Sa svoje strane, izraelsko ministarstvo zdravlja saopćilo je da nema nikakve informacije ili statističke podatke o navodnih 50 preživjelih koji su izvršili samoubistvo.