Nema jednoglasne osude ruske agresije na Ukrajinu sa Bliskog istoka. U bogatim državama Perzijskog zaljeva vlada pragmatizam: ne žele naljutiti Moskvu, čiji je vojni i ekonomski utjecaj u regiji konsolidiran nakon odlučujuće uloge koju su njezine trupe imale u ratu u Siriji.

Prvi signal stigao je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Ta je federacija bila suzdržana prošle sedmice tokom glasanja Vijeća sigurnosti UN-a o osuđivanju ruske invaziju. Poput Izraela, Emirati pomno kalkuliraju koju će retoriku koristiti. Žele izbjeći uznemiravanje zemlje koja je prije međunarodne finansijske izolacije koju su joj uzrokovale sankcije bila ključna za njenu domaću ekonomiju. Uglavnom, zbog bilateralne trgovine i turizma: prije rata Rusi su bili među glavnim putnicima koji su uživali u čarima Zaljeva.

Međutim, Washington želi da se njegovi saveznici pridruže zajedničkom frontu koji pravi protiv Kremlja. SAD su jedne od glavnih vojnih dobavljača UAE, garant njegove sigurnosti u suočavanju s vojnom prijetnjom iz Irana i s njim povezanih milicija a  zauzvrat zahtijevaju da se Emirati čvršće pozicioniraju protiv Rusije.

Uskoro bi Vijeće sigurnosti UN-a trebalo zakazati nove sastanke kako bi osudilo Putina. Ali u Emiratima žele sačuvati proračunat balans interesa: nedavno su ponovo uspostavili odnose s vladom Bashara al-Assada u Siriji (nakon što su godinama osuđivali njegovu ulogu u ratu), te se čak pokušali približiti Teheranu nakon izbora Ibrahima Raisija za predsjednika, posjetom svog savjetnika za nacionalnu sigurnost, šeika Tahnoona bin Zayeda Al Nahyana. Iran i Sirija su čvrsti saveznici Moskve.

Ostaje za vidjeti hoće li UAE moći istovremeno zadržati svoje ekonomske i geostrateške interese. Nedavno je američka vojska prvi put u više od 20 godina ispalila rakete Patriot kako bi neutralizirala napade koje su na Abu Dhabi pokrenuli pobunjenici Huti u Jemenu. Od početka godine intenzivirane su ofanzive dronova i raketa koje ispaljuju Huti, uključujući i jednu koja je prouzročila smrti troje ljudi u naftnom postrojenju.

Američki državni tajnik Anthony Blinken podsjetio je savjetnika za sigurnost Emirata Al Nahyana da je "ruski napad na Ukrajinu s predumišljajem, ničim izazvan i neopravdan". Nakon poziva, iz UAE su se ograničili na opisivanje razgovora kao znaka "strateškog bilateralnog odnosa i načina za jačanje zajedničke suradnje".

Kolika je razmjera trgovine Emirata s Moskvom pokazuje to da trgovački centri ili terminali aerdroma u zemlji imaju oznake na ruskom. Naravno, glavni posao je nafta: Rusija je promovirala odvojeni sporazum od Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), što je dovelo do rasta cijena goriva od čega su koristi imale UAE i Saudijska Arabija.

Bilateralna trgovina Emirata s Rusijom iznosila je oko četiri milijarde dolara 2021. godine, što je arapsku zemlju pozicioniralo kao glavnog partnera Moskve u Vijeću za saradnju u Zaljevu. To objašnjava zašto UAE, s privremenom prisutnošću u Vijeću sigurnosti UN-a, izbjegava popustiti pod pritiskom SAD-a.

Unatoč historijskom vojnom i ekonomskom savezu s Washingtonom, Saudijska Arabija takođe shvaća da se uticaj Bijele kuće u regiji posljednjih godina smanjio. Osim toga, u Rijadu su s ljutnjom primili Bidenovu kritiku kršenja ljudskih prava u zemlji, kao i njegovo odbijanje dijaloga s prijestolonasljednikom Mohamadom Bin Salmanom.

Umjesto toga, Putin je bio među rijetkima koji su javno podržali Bin Salmana nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija od strane saudijskih agenata u Turskoj. Taj sukob ruku s Putinom na summitu G-20, kada je cijeli svijet osudio Bin Salmana, mogao bi objasniti zašto je Rijad za sada izbjegavao komentirati rat koji je poveo Kremlj.

Suočeni sa znakovima da se historijski savez s Washingtonom raspada, "saudijski čelnici odlučili su izgraditi veze s drugim svjetskim silama, poput Rusije ili Kine", smatraju saudijski komentatori.