Nakon više mirnih demonstracija održanih u Londonu i širom Velike Britanije, Palestinska kampanja solidarnosti (PSC) najavila je veliki protestni marš, koji će se održati u Londonu 11. novembra.

Britanskom premijeru Rishiju Sunaku sporan je datum održavanja protesta jer se istog dana na Whitehallu obilježava Dan sjećanja na poginule Britance u Prvom svjetskom ratu, kao i na primirje koje su na taj dan 1918. saveznici postigli s Njemačkom, nakon čega je ugašen Zapadni front i praktično okončan Veliki rat.

Rishi Sunak, premijer Velike Britanije, izjavio je da su propalestinski protesti čije je održavanje najavljeno za 11. novembar u Londonu zapravo „provokacija i izraz nepoštovanja“.

Premijer također tvrdi da postoji "jasan i prisutan rizik" da se ugrozi svečanost obilježavanja Dana primirja iz Prvog svjetskog rata, kada su saveznici potpisali sporazum s Njemačkom. Smatra da će svečanost kod spomenika poginulim britanskim vojnicima na Whitehallu, koja se taj dan tradicionalno održava, biti ugrožena ako istog tog dana hiljade demonstranata izađu na ulice.

Međutim, Palestinska kampanja solidarnosti (PSC), saopćila je da nema planova marširati u blizini Whitehalla.

Komandir londonske Metropolitan policije Karen Findlay izjavila je da su organizatori marša rekli policiji da nemaju namjeru ometati događaje sjećanja i da sarađuju s policajcima. “Oni rade s nama na uspostavljanju rute, sabirnih mjesta, itd., i njihove aktivnosti neće utjecati na svečanost obilježavana Dana sjećanja”, rekla je ona.

Sunak je rekao da je zamolio ministra unutrašnjih poslova da podrži policiju "da učini sve što je potrebno da zaštiti svetost Dana primirja i nedjelje sjećanja".

Rekao je: “Postoji jasan i prisutan rizik da bi Cenotaph i drugi ratni spomenici mogli biti oskrnavljeni, što bi predstavljalo uvredu za britansku javnost.” UOP je opisao Sunakove komentare kao "duboko neodgovorne".

Nakon propalestinskih protesta koji su, uprkos pokušajima vlade da ih zabrani, održani na King's Cross stanici u Londonu, policija je uhapsila pet osoba, među kojima i dvije žene.

Heba Alhayey, 29, i Pauline Ankunda, 26, obje iz južnog Londona, optužene su za teroristička djela jer su na protestima nosile fotografije paraglajdera. Za britanske tužioce nošenje takvih fotografija je terorizam  jer je 7. oktobra Hamas koristio paraglajdere za prelazak granice između Gaze i Izraela. Zbog optužbi da su time izrazile podršku Hamasu, dvije žene će se naći na sudu u Westminsteru 10. novembra.

Toliko o slobodi misli i govora u državi koja sebe često osim „kolijevkom fudbala“ naziva i „kolijevkom demokratije“.

(Izvor: Guardian)