Nakon više od 100 dana izvještavanja o izraelskoj vojnoj ofanzivi u Gazi, palestinski novinarski veteran Wael Dahdouh, šef lokalnog ureda katarske mreže Al Jazeera, napustio je Pojas u utorak preko graničnog prijelaza Rafah s Egiptom kako bi otišao na liječenje u Katar. Novinar, koji je ranjen u izraelskom napadu u decembru, posljednjih je mjeseci postao novinarska referenca u arapskom svijetu. Njegovo vlastito iskušenje učinilo ga je, s 53 godine, simbolom i odrazom patnje i upornosti novinara iz Gaze i ostatka stanovništva palestinske enklave.

Rođen 1970. u bogatoj porodici u gradu Gazi, Dahdouh je započeo put u novinarstvu radeći za lokalne medije prije nego što je 2004. prešao na Al Jazeeru, za koju je izvještavao o čvrstoj blokadi Gaze i o detaljima četiri prethodne razorne izraelske vojne kampanje. U mladim danima Dahdouh je proveo sedam godina zatvoren od izraelskih vlasti koje su ga uhapsile dok je bio srednjoškolac zbog ulestvovanja u prvoj Intifadi (1987.-1993.). Želio je studirati medicinu u inozemstvu, ali se, ogvorčen odnosmo Izraela i stalnim zabrana, odlučio da se fokusira na novinarstvo.

Tokom posljednja tri mjeseca, Dahdouh je dao glas užasnom svakodnevnom životu u Gazi. U oktobru je tokom izraelskog napada na izbjeglički kamp Nuseirat, u središtu Pojasa, pogođena kuća u kojoj je boravila njegova porodica. Ubijena mu je supruga i dvoje njegove djece, u dobi od 7 i 15 godina te i unuka koja nije imala ni dva mjeseca.

Kao i mnogi drugi u Nuseiratu, Dahdouhova je porodica ondje potražila utočište nakon što je napustila svoj dom u gradu Gazi nakon naredbe izraelske vojske da napusti sjeverni pojas. Još četvero djece novinara tada je ranjeno a jedno od njih hitno je operisano. U napadu je ubijeno još osam članova Dahdouhovog užeg porodičnog kruga.

Sredinom decembra, Dahdouh i snimatelj Samer Abu Daqqa, belgijsko-palestinski novinar koji je također radio za Al Jazeeru, ranjeni su gelerima izraelskog projektila za koji se vjeruje da je lansiran iz drona, izvijestio je Odbor za zaštitu ljudskih prava, novinarska  organizacija sa sjedištem u SAD-u. Izvještavali su o posljedicama prethodnog izraelskog napada na UN-ovu školu u Khan Younisu, južno od Gaze, u kojoj su bile smještene interno raseljene osobe. Al Jazeera je objavila da Abu Daqqa, koji je nedugo nakon toga preminuo, nije mogao odmah biti evakuiran iz tog područja jer su izraelske snage opkolile mjesto i spriječile brz pristup liječnicima da pruže pomoć ranjenima. Tada je Dahdouh pogođen gelerom u desnu ruku i struk.

Početkom januara u još jednom izraelskom zračnom napadu na vozilo u Khan Younisu ubijen je još jedan Dahdouhov sin, Hamza, kao i novinar Al Jazeere. U napadu je ubijen i snimatelj Mostafa Thuraya koji je sarađivao sa stranim medijima poput agencije AFP. Izraelska vojska ponudila je različite (i kontradiktorne) verzije motiva napada, a novinare je čak optužila da pripadaju dvjema palestinskim oružanim skupinama. Rođaci, kolege i organizacije za slobodu medija odbacili su izraelsku priču. A Al Jazeera je tvrdila da su se dvojica ubijenih novinara vozili kući nakon što su izvještavali o posljedicama zračnog napada kada je njihovo vozilo pogođeno.

Unatoč udarcima koje mu je zadala izraelska vojska, Dahdouh je nastavio svoj rad izvještavajući o mračnoj situaciji u Pojasu. Nakon što je u oktobru predvodio dženazu nekoliko rođaka, novinar je rekao da je njegova “dužnost” vratiti se na posao što je prije moguće. Nakon ubistva sina Hamze, Dahdouh je za američku mrežu NBC kazao da je “cijena vrlo visoka”, ali je dodao da napuštanje posla usred humanitarne krize “definitivno nije opcija”.

Od početka izraelske vojne ofanzive na Gazu do četvrtka, Odbor za zaštitu novinara preliminarno je dokumentirao ubistvo najmanje 76 palestinskih medijskih radnika i novinara. Organizacija je istakla da je prvih 10 sedmica bilo i najsmrtonosnije razdoblje za novinare od kada su počeli prikupljati te podatke 1992. godine.

Izraelska vojska ima dugu historiju ubistava novinara koji su ostali neistraženi ili čiji su rezultati istraga ostali neobjavljeni. Prije ofanzive, Odbor za zaštitu novinara dokumentirao je najmanje 20 slučajeva ubistava novinara od strane izraelske vojske za koje niko nije odgovarao. Jedan od slučajeva koji je izazvao najviše bijesa bilo je ubistvo veteranke Al Jazeere, novinarke Shireen Abu Akleh, koju su 2022. ubile izraelske snage dok je izvještavala o vojnom upadu na okupiranu Zapadnu obalu. Njena smrt izazvala je veliku pometnju i uslijedio je jedan najvećih sprovoda u historiji Palestine.

Nakon što je napustio Gazu preko graničnog prijelaza Rafah, Dahdouh je rekao egipatskoj mreži Al Qahera News da se namjerava vratiti na posao nakon što dobije medicinski tretman u Kataru. “Ako Bog da, svi napori će kulminirati povratom prava palestinskog naroda, i na kraju ovih ratova i ove patnje”, kazao je. (El Pais)