Podvodni vulkan Fukutoku-Okanoba, koji se nalazi na japanskim otocima Ogasawara, 13. avgusta stvorio je otočić od stijene i pepela u obliku kopita. Bilo je to prvi put da se to dogodilo u 35 godina, ali najupečatljivije od svega je to što su ti pokreti doveli na površinu brodove potopljene tokom Drugog svjetskog rata.

Uočeno je desetak velikih plovila ili bolje rečeno, ono što je od njih ostalo na susjednom otoku Iwo Jima. Tamo se 19. februara 1945. vodila krvava pomorska bitka, ključna za američke interese na frontu Tihog okeana.

Historičari koje su konzultirali japanski mediji sugeriraju da su brodovi vjerojatno bili dio procesa gradnje luke koju su SAD pokušavale napraviti kako bi kontrolirale tu azijsku zemlju. Bitku kod Iwo Jime dobile su američke snage a pobjeda je koštala života gotovo 25.000 ljudi, dok je samo 216 japanskih vojnika zarobljeno živo. Predati se bilo je sramota, po japanskoj carskoj tradiciji.

Nakon pobjede, Sjedinjene Države pokušale su stvoriti luku na otočiću kao polazište za moguću invaziju na Honshu, najveći japanski otok, gdje se između ostalih nalaze Tokio, Osaka i Hirošima. Ideja je bila potopiti nekoliko teretnih brodova zarobljenih od neprijatelja kako bi se formirao lukobran. Luka nikada nije dovršena, ali trupovi brodova ostali su tamo kao posljednji trag borbi.

Koliko će brodovi ostati na površini ovisit će o razvoju seizmičke aktivnosti. U blizini tog područja nalaze se tri vulkana: Nishinoshima, Fukutoku-Okanoba i Iwo Jima. Setsuya Nakada, direktor Japanskog istraživačkog centra za vulkane, objašnjava da postoji mogućnost da će bilo koji od njih uskoro eruptirati. "Iwo Jima je vulkan koji se najbrže mijenja među 110 aktivnih vulkana u Japanu. Posebno u ovo vrijeme godine, Nishinoshima, Fukutoku-Okanoba i Iwo Jima aktivni su istovremeno. Mislim da postoji stvarna mogućnost velike erupcije", kazao je.

Sudbina brodova mogla bi biti prolazna kao i otočić koji je formirao Fukutoku-Okanoba, iako je teren Iwo Jime mnogo stabilniji. Povremeno se na otočju Ogasawara pojavljuju novi otočići, ali većina ih nestaje zbog erozije vode i vjetra. To se dogodilo 1904., 1906., 1986. godina a otočić koji je nastao prošlog avgusta već je izgubio veliku količinu svoje površine.