Politika | 06.07.2023.

BURNO U FEDERALNOM PARLAMENTU

Vukoja nije izabran, Lepić prekinula sjednicu nakon pokušaja eliminacije nepodobnih članova Komisije

Kolegij rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvan je kako bi se odstranili oni članovi Komisije za izbor i imenovanje koji su politički nepodobni vladajućem režimu, kazao je zastupnik Demokratske fronte u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Dennis Gratz

FAKTOR

Nakon dvosatne pauze u radu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirjana Marinković-Lepić je zatražila prekid vanredne sjednice.

Komentirajući ovaj zahtjev Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a je kazao kako će se sjednica prekinuti jer "Trojka" i HDZ nisu našli načina kako imenovati Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, bliskog HDZ-u.

- Ovdje smo četiri sata izgubili u pauzama. Jasno mi je da neki ljudi ne vole raditi da iz većine bježe od odgovornosti. Nije uspio plan kojim biste izvršili imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. Neka vam je na čast sjednica koja je koštala Federaciju. Nadam se da ćete imati većinu za redovnu sjednicu - rekao je Mešalić.

Danas je bila zakazana vanredna i redovna sjednica a u međuvremenu i sjednica Komisije za izbor i imenovanje kako bi se popunilo ovo radno tijelo uklonili nepodobni članovi iz Komsije i čime bi se otvorio put za imenovanje Vukoje za sudiju Ustavnog suda.

Kolegij rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvan je kako bi se odstranili oni članovi Komisije za izbor i imenovanje koji su politički nepodobni vladajućem režimu, kazao je zastupnik Demokratske fronte u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Dennis Gratz. 

- Situacija je vrlo tragikomična. Dobili smo novu pauzu nakon Kolegija. Kolegij se sastao jer Komisija za izbor i imenovanja u okviru vanredne sjednice nije imala kvorum za održavanje i ona nije mogla napraviti ono što je pokušala napraviti, da odstrani one članove Komisije koji su politički nepodobni vladajućem režimu. Funkcija sastanka Kolegija bila je de se prenese ovlaštenje Komisije da odluči o izboru i popunjavanju tog dijela na Zastupnički dom - naveo je Gratz.

Kako dodaje, oni sada čekaju rezultat sastanka Kolegija.

- U praznoj sali predsjedavajuća, gospođa Mirjana Marinković-Lepić sazvala, nekako poluinformativno, Kolegij. Nikoga nije bilo u sali, ja sam se igrom slučaja zatekao tu. Oni će učiniti danas sve da pokušaju pogurati jednog kandidata za izbor u Ustavni sud BiH i da neka nova izabrana Komisija proturi listu sa samo jednim imenom u Zastupnički dom. Učinit ćemo sve da to spriječimo. Imamo činjenice na svojoj strani da je to direktan atak na samu instituciju Ustavnog suda BiH - kazao je Gratz te dodao:

- Možemo biti poluduhoviti i tražiti da se po istom tom principu da i ovlaštenje Zastupničkom domu da odlučuje o izboru između svih kandidata. Ako Zastupnički dom bude odlučivao o novom sastavu za izbor komisije, insistirat ćemo da nam se dostavi lista svih kandidata.

Sjednica Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je trebalo da se održi danas, nije imala kvoruma.

Kako saznaje Faktor, na sjednicu nisu došli članovi Edina Gabela (SBiH), Irfan Durić (NES), Dajana Čolić (DF) i Eldar Čomor (SDA).

Komisija broji 11 članova, a za donošenje odluka potrebno je minimalno šest ruku.

Članovi Komsije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine su izjavili zašto nisu prisustvovali sjednici Komisije.

Naglasili su kako je sjednica trebala biti sazvana po Poslovniku osam dana ranije, a u izuzetnim, objektivnim uvjetima, a ne subjektivnim, malo kraće od tog roka.

Nisu dobilli ni materijale za sjednicu, što je također kršenje Poslovnika Zastupničkog doma FBiH.

Na sjednici je trebalo da se dopuni Komisija nedostajućim članovima, a u javnosti su se pojavile informacije kako su se pojedini članovi trebali zamijeniti poput Dajane Čolić (DF) i dovesti osobe čijim dizanjem ruke bi se omogućili glasovi da samo jedan kandidat Marin Vukoja, blizak HDZ-u, ide na glasanje u Zastupnički dom FBiH za sudiju Ustavnog suda BiH.

- Predsjedavajući komisije dužan je sazvati komisiju osam dana prije, a samo iz opravdanih razloga u kraćem roku. Sve drugo je kršenje Poslovnika. Postojala je obaveza predsjednika Komisije da uz poziv pošalje radni materijal, što nije učinjeno i to je kršenje Poslovnika. Iz tih razloga nisam se odazvao sjednici - rekao je član Komisije Eldar Čomor (SDA).

Osvrnuo se na pitanje šta ukoliko kod imenovanja Komisija bude zaobiđena.

- Stav Komisije za izbor i imenovanje je obavezan! Bez stava komisije, njenog prijedloga, nema imenovanja u Parlamentu. Ukoliko bude kršenja, to će otvoriti prostor za podnošenje apelacije Ustavnom sudu zbog kršenja Poslovnika - poručio je Čomor.

Dajana Čolić (DF) kaže kako nema logike da iz Komisije uklone člana koji u Zastupničkom domu ima 12 zastupnika i imenuju drugog koji ima jednog ili dva zastupnika.

Edina Gabela (SBiH), koja pored toga što je član Komisije za izbor i imenovanje je i dopredsjedavajuća Zastupničkog doma FBiH, kaže kako očekuje pojašnjenje zašto je žele smijeniti sa mjesta dopredsjedavajuće i postaviti Arnela Isaka.

 

Na dnevnom redu sjednice trebalo je da se nađe Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova radnijeh tijela Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Komisija donosi odluku i o imenovanju sudije Ustavnog suda BiH. Tačnije, odlučuje da li će se u zastupničkom domu FBiH glasati o jednom ili listi uspješnih kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH.

Naime, "Trojka" i HDZ insistiraju da se ide samo sa jednim prijedlogom (Marin Vukoja) a iz SDA, DF-a, SBiH i NES-a insistiraju da na glasanje ide lista uspješnih kandidata.

 

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

ERDOGAN: Zapad će nas napasti zbog naše odluke, ali mi ćemo biti primjer drugim zemljama da učine isto

SKIBITSKI: Rat ne može završiti bez pregovora Rusije i Ukrajine

Trojka i HDZ u paketu završavaju imenovanja Dragana Miokovića i Marina Vukoju 22. maja?

Jazavac pred Sudom: Džemo Latić pred guruom Kurtćehajićem okajao grijehe i konvertirao u Bosanca