Predsjednik Srbije i čelnik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić govorio je sinoć u Vijeću sigurnosti UN-a o presudi Ratku Mladiću kojem je jučer izrečena pravomoćna presuda koja potvrđuje doživotni zatvor za ratne zločine u našoj zemlji.

Također, Vučić se dotakao i optužnica Haškog tribunala protiv dva člana Srpske radikalne stranke, njegove bivše partije s čijim je rukovodstvom boravio u vihoru ratnog Sarajeva, tačnije na Trebeviću.

On je najprije rekao kako je Srbija zainteresirana za presude Haškog tribunala te da je spremna preuzeti odgovornost za provođenje presuda.

"Predsjedavajući Mehanizma gospodin Agius je govorio o nepoštovanju obaveza Srbije u vezi s privođenjem Vjerice Radete. Na osnovu rezolucije 1996, njegova argumetacija je da ima obavezu da izvršimo izručenje. Ovdje se radi o kršenju međunarodnog humanitarnog prava. Rečeno je da Srbija ignoriše svoje obaveze, ali upravo suprotno, Srbija ozbiljno shvata svoje obaveze", istakao je Vučić te je dodao kako su zahtjevi da Srbija izruči Vjericu Radetu i Petra Jojića čin, kako kaže, nepoštovanja prema Srbiji.

Isto tako, on je kazao da je Srbija Haškom tribunalu izručila sve one koji su bili optuženi te da je dala i veliki broj svjedoka i opširnu dokumentaciju.

"Tačno 13 slučajeva je prebačeno u BiH, dva Hrvatskoj, samo jedan Srbiji, na kraju želim da podsjetim da je Francuska na zahtjev za izručenje Hartmanove zbog nepoštovanja suda odbila da izvrši izručivanje, zato što to zakon ne dozvoljava", rekao je te se osvrnuo na presudu Naseru Oriću.

"Naser Orić za zločine protiv Srba u BiH je osuđen, a onda je presuda bila oslobađajuća. Svi svjedoci u slučaju protiv Haradinaja su misteriozno izvršili samoubistvo. Prema presudama ispada da niko nije počinio zločin protiv Srba. Međutim, mi u Srbiji se i dalje borimo za pomirenje i poštovanje", zaključio je Aleksandar Vučić.