Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je u ponedjeljak u New Yorku stalne članice Ujedinjenih nacija da odbace predloženu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici čije se usvajanje očekuje u maju u Generalnoj skupštini UN-a.

Vučić je na prijemu koji priređuje Stalna misija Srbije pri UN-u za stalne predstavnike država članica UN-a ocijenio da će usvajanje Rezolucije o Srebrenici produbiti jaz i dovesti do novih napetosti na Zapadnom Balkanu i pozvao članice svjetske organizacije da glasaju protiv.

- Ne samo da ova rezolucija neće dovesti do mira i neće izliječiti rane iz prošlosti, ona će produbiti jaz između nacija i dovesti do novih tenzija na Zapadnom Balkanu. Zbog toga mi tražimo da se ova rezolucija povuče, a ako ne bude tako, pozivamo da članice glasaju protiv - rekao je Vučić.

Naveo je da je proces pripreme Nacrta rezolucije trajao šest mjeseci "u tajnosti", o čemu niko u Srbiji nije informiran.

Vučić je dodao da je Rezolucija pripremana i uz potpuno ignoriranje Srba u BiH te da je podijelila narode u zemlji.

Vučić je naglasio da Srbija dosljedno osuđuje "strašne zločine u Srebrenici", te da su to uradila i dvojica predsjednika Srbije - ranije Boris Tadić i on, posjetivši Srebrenicu i odajući počast žrtvama, dok je je 2010. Skupština Srbije usvojila deklaraciju kojom je osudila zločin u Srebrenici.

Vučić drži da je Nacrt rezolucije usmjeren ka odgovornosti samo jedne strane.

Sjedinjene Američke Države poručile su Srbiji u subotu, u povodu prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici čije se usvajanje očekuje u UN-u, da je "neophodno suočavanje s istinom", u čemu će Washington partnerski pomoći Beogradu.