Nakon mnogo godina, u gradu opustošenom granatiranjem i zločinima pripadnika takozvanog ISIL-a, održana je u crkvi Svetog Tome božićna misa. Prva nakon što je Mosul preuzet iz ruku zločinaca takozvane islamske države.

Abou Youssef ima čajdžinicu u desnom krilu velike srušene džamije, mjesta koje je bilo ideološki epicentar takozvane Islamske države Iraka i Levanta. Stanovnici Mosula svakodnevno su na starim klupama čajdžinice. Na zidovima još uvijek stoje plakati iz '70-ih godina prošlog stoljeća.

“Prije dolaska Daeša, moj posao bio je raskrsnica religija i kultura. Muslimani i kršćani sjedili bi i govorili jedni drugima svoja sjećanja na mladost u starom gradu, šalili se dok su pili čaj ”, prisjeća se taj 51-godišnjak. Tokom halifata, između 2014. i 2017. godine u Mosulu, nastavio je primati goste usprkos prijetnjama policije ISBAS-a.

“Kad su patrolirali komšilukom, uvijek su dolazili ovamo jer je mirisalo na cigarete. Bio je to zločin, pa su me zatvorili na sedam dana“, u zatvor koji se nalazio u najstarijoj mosulskoj crkvi Al-Tahira, dva bloka od njegove dnevne sobe.

Od pada ISIL-a, Abou Youssef se borio da vrati svoju predratnu klijentelu. “Mnogi su umrli ili žive preko obale Tigrisa. Mosuljani ne mogu priuštiti sebi obnovu poslova i domova, malo ih se vratilo ovdje živjeti. Vlada nam je obećala obnoviti stari grad, ali ništa nije poduzeto, lagali su nas. "

Isto tvrdi i Maha Ahmed, udovica stara 28 godina i majka troje djece. Njezinog su muža ISIL-ovci pogubili nakon što je pokušao pobjeći sa porodicom. Od tada živi u kući svoje svkrve, koju su međunarodne organizacije obnovile nakon što je uništena granatiranjem tokom bitke za Mosul.

Odjevena u dugu haljinu i prkrivena hidžabom krem boje, Maha se sa bijesom sjeća. “Nakon što je ISIS ubio mog supruga, tražila sam penziju od iračke vlade kao odštetu, ali nisam dobila ništa. Tri godine nakon rata domovi, bolnice i škole nisu obnovljeni, još uvijek nema javnih službi. Gdje je država?"

Ipak, Maha ne može zamisliti da joj djeca rastu daleko od rodnog grada. “Unatoč patnji, ovo je naš grad, korijeni. Želim da moja djeca odrastaju uz baštinu i kulturno nasljeđe svojih obitelji. "

Mosul je tisućljetni grad, grad bogate prošlosti. To je nasljeđe koje njegovi stanovnici ne žele ostaviti u ruševinama. Studenti, radnici, arhitekti, inženjeri, njih više od 350, angažirano je na obnovi stanova i vjerskih objekata poput džamije Al-Nouri i crkve Al-Tahira, najstarije u Mosulu.

Ovaj gigantski projekt koji podržava Unesco želi osoviti drevni grad na noge. „Sačuvali smo svaki kamen ovih uništenih zgrada da bismo ih obnovili, a da im ne oduzmemo njihovu historijsku bit. Džamija Al-Nouri, crkva Al-Tahira i kuće starog grada građene su od vapnenačkog alabastera, gipsa i mosulskog mramora, lokalnog ponosa stoljećima. Ovu obnovu moraju obaviti građani Mosula“, objašnjava Maria Acetoso, inženjerka i odgovorna za projekt obnove Unesca.

Studenti statistike Univerziteta u Mosulu se mobiliziraju za svoj grad kako bi anketirali stanovništvo o njihovim očekivanjima u pogledu rekonstrukcije i arhitekture njihova grada. Za studenta Alaa Mohammeda, obnova Mosula se ne može dogoditi bez podrške mještana. "Ako se stari grad obnovi istim duhom i istim kulturnim i vjerskim znamenitostima kao prije dolaska Daeša, vratit će se ljudi i naseliti", rekao je 26-godišnji student.

Alaa ne može zamisliti oživljavanje starog grada bez povratka kršćana, koje su šest godina ranije istjerali džihadisti ISIS-a. „Mosul je veliki vrt s nekoliko vrsta cvijeća, kršćanskim, sunitskim, šiitskim i jezidskim cvijećem. Ako izgubimo svoje kršćansko cvijeće, gubimo bit svog grada. Nadam se da ćemo jednog dana moći živjeti s njima", dodaje njegova mlada kolegica.

To je i nada koju je dijeli Pios Affas, svećenik crkve Svetog Tome, nazvan "čudotvorcem iz Mosula", koju vodi već gotovo pedeset godina.

Nakon dugih mjeseci rada u jedinoj kršćanskoj zgradi koja je ostala nakon posljednje bitke protiv ISIS-a, Pios Affas proslavio je prvu božićnu misu od oslobođenja u julu 2017.

„Nadam se da će kršćani ispuniti nove naše crkve i vratiti se u Mosul.Vjerojatno više neću biti na ovom svijetu ali čvrsto vjerujem da će doći ovaj dan “, kaže taj svećenik star 82 godine.

Također se nada da će ga posjetiti papa Franjo, čija je posjeta Iraku zakazana za mart i blagosloviti njegovu crkvu kako bi proslavio obnovu, tri i po godine nakon pada ISIL-a u Iraku.