Kate Winslet, dobitnica Oscara, Zlatnog globusa i Emmyja, svojoj je bogatoj karijeri i dugom popisu nagrada u nedjelju navečer dodala još dvije Bafte, nagrade koje dodjeljuje britanska filmska industrija. Obje su bile za film “I Am Ruth”, u kojem ona glumi majku izbezumljenu zbog toga što je njezina kćer tinejdžerica zadubljena u društvene medije. Kćerku u tom filmu glumi njezina vlastita kći, Mia Threapleton, rođena u vezi sa prvim suprugom, rediteljem Jimom Threapletonom.

Kad je otišla preuzeti svoju nagradu, Winslet je objasnila o čemu govori nagrađeni film. “Snimljen je za roditelje i njihovu djecu, za porodice koje se osjećaju taocima opasnosti svijeta interneta. Za roditelje koji žele komunicirati sa svojim tinejdžerima, ali više ne mogu. A mladima koji su postali ovisni o društvenim mrežama i njihovim najmračnijim aspektima poručujem: Vaši životi ne moraju biti ovakvi”.

Winslet se također obratila onima koji, prema njezinim riječima, imaju sposobnost učiniti sve drugačijim. “Ljudima na vlasti i ljudima koji mogu napraviti promjene: molim vas da kaznite štetne sadržaje. Molimo uklonite štetan sadržaj. Ne želimo to. Želimo svoju djecu natrag. Obraćam se svakom mladom čovjeku koji sluša, a koji se osjeća kao da je zarobljen u svijetu koji nije zdrav, molim vas da zatražite pomoć. Nije sramota priznati da je podrška potrebna, ona postoji, samo je tražite. Hvala vam puno”, završila je govor uz pljesak.

Ovo nije prvi put da Winslet govori o temi društvenih medija, ali je ovo jedna od najsnažnijih poruka. U intervjuu za britanski BBC ispričala je kako ne živi zatvorena u balonu. “Nemam čarobnu formulu ni priručnik”, rekla je u decembru 2022. i dodala da njezina djeca "niti imaju niti su imala" profile na društvenim mrežama.

“Postoji mnogo lažnih profila mene i moje djece, čudno, to mi govore. Ali moguće je reći: 'Ne, ne možeš imati profil. Ne možeš jer želim da uživaš u životu. Želim da budeš dijete, želim da gledaš oblake, a ne da ih fotografiraš i postavljaš na Instagram stranicu i onda odlučuješ jesu li vrijedni gledanja ili ne jer je netko mislio da su smeće”, kazala je nastavivši:

“Često postoji vrlo jednostavna manipulacija samopouzdanjem, ali na široj i tamnijoj razini, manipulacija samopouzdanjem mladih ide sve dok oni potpuno ne izgube osjećaj ko su i ne znaju kako komunicirati. sa svojim prijateljima, čak i sa svojim porodicama i to ih čini depresivnima. Očito se radi o ozbiljnom problemu. Ne, ne dajte svojoj djeci telefon ako su premlada da znaju što će s njim."