Novi vlasnik Twittera Elon Musk rekao je da je nalog Donalda Trumpa vraćen nakon sprovedene ankete u kojoj su korisnici tijesno podržali taj potez.

"Ljudi su progovorili", twittovao je Musk, rekavši da je 51,8 posto od više od 15 miliona korisnika Twittera glasalo za ukidanje zabrane.

No, bivši američki predsjednik se možda neće vratiti na platformu, rekavši ranije da ne vidi razlog za to, piše BBC.

Njegov nalog je suspendovan 2021. godine zbog opasnosti od podsticanja nasilja. Prethodno rukovodstvo Twitter-a postupilo je samo nekoliko dana nakon što su pristalice Donalda Trumpa upali u američki Kapitol u Washingtonu 6. januara.

Stotine izgrednika ušlo je u kompleks dok je američki Kongres pokušavao potvrditi pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima. Nasilje koje je uslijedilo dovelo je do smrti četiri civila i jednog policajca.

Ubrzo nakon nereda suspendovani su i profili Donalda Trumpa na Facebook-u, Instagramu i Youtube-u, koji su svi imali desetine miliona pratilaca.

Nekoliko mjeseci kasnije, pokrenuo je vlastitu platformu za društvene medije, Truth Social.

Ranije ove sedmice, republikanac je najavio da će se još jednom kandidovati za predsjednika SAD-a 2024. godine.

Musk, najbogatiji čovjek na svijetu, preuzeo je kontrolu nad Twitterom u oktobru za 44 milijarde dolara (37 milijardi funti). Odmah je pokrenuo u niz radikalnih promjena unutar giganta društvenih medija, usljed zabrinutosti da bi mogao popustiti Twitterove propise o govoru mržnje i dezinformacijama.

Sa samo nešto više od sedmicu dana prije američkih međuizbora 8. novembra, on je na pitanja o tome da li će ponovo aktivirati Trumpov nalog napisao: „Kad bih imao dolar za svaki put kada me neko pita da li se Trump vraća na ovu platformu, Twitter bi kovao novac!"

Ranije ove sedmice rekao je zaposlenima da će poslovne zgrade kompanije biti privremeno zatvorene. Najava dolazi usred izvještaja da je veliki broj osoblja dao otkaz nakon što ih je Musk pozvao da se prijave na "duge sate visokog intenziteta" ili da odu.