Peta redovna sjednica Predstavničkog doma umalo je završila fijaskom i prije negoli je faktički počela. Nakon što je dopredsjedavajuća Edina Gabela, koja vodi sjednicu umjesto Mirjane Marinković Lepić, predsjedavajuće u ostavci, dala na glasanje dnevni red i nakon što su rezultati prebrojani, nastao je muk u sali. Nedovoljnih 48 glasova zna, značilo je kraj sjednice zbog neusvajanja dnevnog reda, javila je NAP Patria.

Potom se javio zastupnik Mahir Mešalić (DF) i kazao: “Evo, dokazali smo da ćemo vam mi danas spasiti sjednicu. Jasno je da nemate većinu i mi ćemo glasati za dnevni red. Glasat ćemo i za sve ono što je važno za građane, ali i biti protiv svega što nije dobro”, istakao je Mešalić. Potom je obavljeno pojedinčano glasanje i dnevni red je dobio plebiscitarnu podršku prisutnih zastupnika.

Nakon što je sjednica počela uslijedila su brojna pitanja zastupnika.

Na osnovu čega je Stručni savjet Agencije za nadzor osiguranja odobrio poskupljenje registracije vozila u Federaciji BiH, u kakvom stanju su pruge Željeznica Federacije BiH, otkud ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću informacije o nezakonitom prisluškivanju... samo su neka od zastupničkih pitanja koja su se mogla čuti na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu, javio je Faktor.

“U kakvom je stanju željeznička pruga, kada je posljedni put urađen temeljan pregled tračnica, zašto talgo vagone vuku znatno starije lokomotive, kada će prestati ručno popunjavanje voznih karata, koliko često se čiste i dezinfikuju vozovi, pitanja su za Željeznice Federacije BiH. Također ih pitam zašto u unutrašnjosti vozova još imamo naljepnice iz 2020. godine gdje se može sjesti a gdje ne”, pitao je zastupnik Sanel Kajan (DF).

Predsjednik Kluba zastupnika DF-a Mahir Mešalić je zatražio informacije od Almira Džuve, direktora Obavještajno sigurnosne agencije OSA-e.

“Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je gostujući u Pressingu 6. septembra izjavio "odgovorno tvrdim i znam da u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji ima zadokumentovano više od 100 slučajeva zloupotreba prisluškivanja bez naloga suda". Kao zastupnik i član Kolegija cijeneći profesionalnost Almira Džuve, molim odgovor na pitanje Da li je OSA BiH prisluškivala bilo kojeg građanina BiH bez naloga suda ili na nezakonit način.

I drugo pitanje je da li imate informaciju kako ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ima informaciju o prisluškivanjima OSA-e. Da mi se dostavi odgovor u roku od 15 dana u pisanoj formi”, zatražio je Mešalić.

Zastupnica Jasmina Biščević-Tokić (SDA) je tražila pojašnjenje od rukovodstva Zastupničkog doma da li je radna grupa Komisije za izbor i imenovanje formirana prema Poslovniku a tiče se imenovanja sudije Ustavnog suda BiH. Također je zatražila odgovor da li su o sastancima Komisije obavještenja dobijali i zastupnici koji nisu članovi Komsije.