Google otpušta stotine uposlenika koji rade na softveru Google Assistant te ukida približno isti broj uposlenika u drugim svojim informatičkim timovima, potvrdio je glasnogovornik Googlea portalu Semafor u srijedu 10. januara.

Iz Googlea su kazali da će restrukturiranje pomoći u poboljšanju Google Assistanta jer istražuju integraciju novije tehnologije umjetne inteligencije u svoje proizvode. Kompanija je u oktobru 2023. godine objavila da koristi svoj generativni AI chatbot Bard za izgradnju nove verzije Google Assistanta koja se proširuje tako da razumije korisnika i da mu se prilagođava rješavajući njegove lične zadatke na nove načine.

Google je periodično otpuštao radnike u protekloj godini, uključujući one iz svojih odjela za ljudske resurse i vijesti, ali od prošlog januara, kada je bez posla ostalo približno 12.000 radnika, nije bilo masovnih otpuštanja. Njegova matična kompanija Alphabet prijavila je više od 180.000 zaposlenih u septembra 2023. godine.

Google Assistant pojavio se 2016. godine kako bi se natjecao s Amazonovom Alexom i Appleovom Siri, a zajedno su tri glasovna asistenta definirala prvi val mainstream proizvoda za pitanja i odgovore koji su pokretani vještačkom inteligencijom.

Tokom prošle godine, veliki jezički modeli – tehnologija koja stoji iza OpenAI ChatGPT-a i sličnih alata – transformisali su tržište, a tehnološki divovi sada smišljaju najbolje načine da ih integriraju u postojeće linije proizvoda.