Kufije, kalašnjikovi i u pozadini Kupola na stijeni. Vitezovi džamije Al Aqsa postali su težak politički slučaj unatoč činjenici da se radi "samo" o videoigrici. Ovo bi bila samo još jedna u nizu "pucačina" da glavni junak nije palestinski militant, meta su izraelski vojnici a kada ih ubije Palestinac uzvikuje Allahu ekber.

Igrač je u ulozi Ahmada al Falastinija, "palestinskog studenta kojeg je izraelska vojska pet godina nepravedno zatvarala i mučila", stoji u sinopsisu. "Cijela njegova porodica ubijena je u izraelskom zračnom napadu" i "želi se osvetiti onima koji su mu nanijeli zlo, ubili njegovu porodicu i ukrali mu domovinu pridruživanjem novom palestinskom pokretu otpora pod nazivom Fursan al-Aqsa".

Autor igrice, 37-godišnji Nidal Nijm rođen je u Brazilu, ali se deklarira kao sin bivšeg militanta Al Fataha koji je pobjegao u južnoameričku državu nakon rata u Libanu 1982. godine.

Fursan Al-Aqsa zapravo postoji već godinama, igra se na brojnim događajima posvećenim nezavisnim video igrama i dva puta je bio uvršten među 100 najboljih indie igrica. Registrirana je u Brazilu i odobrena od Ministarstva pravde te zemlje koje ju je preporučilo samo za odrasle osobe.

U međuvremenu je pokrenuta snažna ofanziva iz Izraela da se osudi igrica koja, kako tvrde, potioče na nasilje. Centar Simon Wiesenthal pozvao je na bojkot Steama, platforme na kojoj se mogla kupiti a izraelski ministar pravde zatražio je brisanje najave igrice s YouTubea.

Googleova platforma je to učinila, ali je uklanjanje ograničila na Izrael. S druge strane gamerskog spektra, palestinski programeri i novinari oduševljeni su uspjehom igre dok se palsetinske vlasti drže po strani i ne komentiraju čitav slučaj.