Astronauti NASA-e će letjeti sa stilom jer će im luksuzna modna kuća Prada pomoći u dizajniranju odijela za misiju na Mjesec 2025. godine.

Italijanska modna kuća radit će na dizajnu odijela zajedno s drugom privatnom kompanijom – Axiom Space. U saopćenju za javnost iz Axioma su naveli da će Prada u projekt unijeti stručnost u pogledu materijala i proizvodnje.

Jedan astronaut je za BBC rekao kako misli da je Prada dorasla izazovu zbog njihovog iskustva u dizajnu. To iskustvo je izgrađeno ne samo na modnim pistama Milana, već i kroz učešće Prade u jedriličarskom takmičenju America's Cup.

“Prada ima veliko iskustvo s različitim vrstama kompozitnih tkanina i možda bi mogla dati ključne tehničke doprinose vanjskim slojevima novog svemirskog odijela. Svemirsko odijelo je zaista kao minijaturna letjelica. Mora da obezbijedi pritisak, kisik, da vas održava na razumnoj temperaturi”, kaže profesor Jeffrey Hoffman, koji je letio na pet misija NASA-e i izveo četiri svemirske šetnje.

Ranije ove godine Axiom je predstavio svemirsko odijelo za koje je rečeno da će se nositi na predstojećoj misiji Artemis 3. Odijelo je teško 55 kilograma i rečeno je da bolje odgovara ženama. U saopćenju za javnost, Artemis i Prada su rekli da će koristiti “inovativne tehnologije i dizajn” kako bi omogućili “veće istraživanje površine Mjeseca nego ikada prije”.

Misija Artemis 3, s dizajnom Prade, pratit će Artemis 2, koji će uključivati letenje kapsulom oko Mjeseca krajem sljedeće ili početkom 2025. godine. Artemis 2 će imati prvu ženu i prvog crnog astronauta ikada dodijeljenog lunarnoj misiji – Christinu Kock i Viktora Glovera.