Viši sud u Beogradu donio je odluku o jednomjesečnom pritvoru za Edina Vranja, nekadašnjeg visokopozicioniranog pripadnika FUP-a. 

"Dana 14. septembra 2021. godine, nakon što je saslušao osumnjičenog, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu-Vijeće za ratne zločine donijelo je rješenje kojim se EV-u određuje pritvor do 30 dana, zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost da bi okrivljeni, ako bi bio pušten, mogao pobjeći, a na osnovu člana 211. stav 1. tačka 1. Zakona o krivičnom postupku. Osumnjičeni i njegov branilac imaju pravo žalbe na navedeno rešenje u roku od tri dana od prijema odluke krivičnom vanraspravnom veću Višeg suda u Beogradu. Osumnjičeni E.V. tereti se za krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u saizvršilaštvu iz člana 144. KZ SRJ u vezi sa članom 22. KZ SRJ", stoji u saopštenju Višeg suda u Beogradu.

Srbija je na ovaj način još jednom pokazala svoj odnos prema Bosni i Hercegovini i njenim građanima, nad kojima se kontinuirano vrši progon. 

Ranije je zbog ovog slučaja Bosna i Hercegovina povukla na konsultacije svoju ambasadoricu u Beogradu Aidu Smajić.