Društvo | 29.01.2022.

Nekropola stara 2.350 godina

Višemilenijska podzemna grobnica “svetih životinja“ u Egiptu i dalje čuva svoje tajne

Arheološka istraživanja u Tuni el-Gebel vršena su od 1932. do 1952. godine, a 20-godišnje istraživanje vodio je Univerzitet u Kairu. U toj regiji se, pored nekropole mumificiranih životinja, nalazi još najmanje 39 nekropola koje su nastale od četvrtog vijeka prije nove ere do drugog vijeka nove ere

R. I.

Nekropola stara 2.350 godina u egipatskom gradu Minya okružena je brdima i sadrži stotine mumificiranih "svetih životinja", a i danas čuva svoje tajne i misteriju, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama na službenim stranicama egipatskog Ministarstva turizma, postoje podzemne grobnice uklesane u stijene za pokop mumificirane svete ptice ibis i babuna.

To podzemno groblje, poznato i pod nazivom "Grad mrtvih", izgrađeno je između 350. i 300. godine prije nove ere, a otkrio ga je egipatski arheolog Sami Gabra 1932. godine.

Jezivi pogled mumificiranih majmuna

Jedna od posjetiteljki Emira Ibrahim za AA je kazala da je za taj drevni lokalitet u Minyi saznala posredstvom društvenih medija i da su je zainteresirale fotografije koje je pogledala.

"Malo sam istraživala i poželjela posjetiti ovaj podzemni kompleks. To je stvarno super stvar. Kad pogledam mumificiranog majmuna, osjećam se kao da bulji u mene i promatra me", kazala je Ibrahim.

Podzemno groblje, koje se sastoji od četiri odvojena dijela, a procjenjuje se da najstariji dio potječe iz 26. faraonske dinastije, sadrži stotine mumificiranih svetih hramskih babuna i ptica ibisa.

Ističući da se imena životinja, njihove vrste, uzrok smrti i imena njihovih vlasnika također nalaze na stijenama uklesanim na groblju, Ibrahim je kazala da je kazna za ubijanje svete ptice ibis u periodu faraona bila smrt.

Vjerovanje u uskrsnuće životinje koje se smatrane svetim

Dunya Ahmed, još jedan posjetitelj groblja, rekao je da je impresivan i sam dizajn grobnica proroka Ankhora koji je mumificirao i pokapao životinje.

"Uprkos prolasku hiljada godina, grobnice su sačuvale svoj sjaj. Stari Egipćani su mumificirali životinje koje su smatrali svetim jer su vjerovali u njihovo uskrsnuće nakon smrti", kazao je Ahmed.

Posjetitelj Nurhan Tevfik je u Minyu došao s prijateljima tragom tužne priče o Izidori, kćerke bogate porodice za koju se pretpostavlja da je tamo živjela u drugom stoljeću.

Tevfik je kazao da je riječ i priči s tužnim krajem u kojoj se Izidora htjela udati za vojnika u kojeg se zaljubila, ali njen otac je bio protiv tog braka i ona se utopila u Nilu dok je bježala s muškarcem kojeg je voljela.

On je kazao da je na grobu Izidore bila ispisana drevna grčka poema, a da je bogati otac naredio da se njegova kćerka mumificira i sahrani u nekropoli koju je izgradio u tom dijelu Minye.

"Istraživanje pokazuje da svaka mumija ovdje ima svoju jedinstvenu priču", rekao je Tevfik.

Arheološka istraživanja u Tuni el-Gebel vršena su od 1932. do 1952. godine, a 20-godišnje istraživanje vodio je Univerzitet u Kairu. U toj regiji se, pored nekropole mumificiranih životinja, nalazi još najmanje 39 nekropola koje su nastale od četvrtog vijeka prije nove ere do drugog vijeka nove ere.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Propalestinski protesti na univerzitetima u SAD-u traju uprkos policijskim intervencijama i hapšenjima

ZLOČIN NA DANAŠNJI DAN: Guernica, kraj i početak demokratije

Strava i užas: Zvaničnici Gaze sumnjaju u krađu organa iz tijela pronađenih u masovnim grobnicama

Ukrajina ima još samo šest mjeseci protiv Rusije