Tetris | 18.07.2021.

IZRAELSKO-PALESTINSKI SUKOB

Više od hiljadu jevrejskih radikala u pratnji policije ušlo u kompleks Al-Akse

Ekstremne jevrejske grupe su pozvale jevrejske doseljenike da u što većem broju danas okupiraju kompleks Al-Akse. Očevici navode kako je izraelska policija nakon sabah-namaza napala Palestince koji su posjetili al-Aksu, a nekoliko osoba je privedeno

R. I.

Više od hiljadu jevrejskih radikala u pratnji izraelske policije ušlo je u kompleks Al-Akse, smještene u Starom Gradu, u okupiranom Istočnom al-Qudsu (Jerusalemu), javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Uprave za vakufe u Al-Qudsu navedeno je kako je od jutarnjih sati u kompleks Al-Akse preko Marokanskih vrata ušlo 1.210 jevrejskih radikala.

U saopćenju je navedeno kako su ekstremisti u kompleks al-Akse ulazili u većim grupama, te da su organiziranjem vjerskih obreda podizali tenzije.

Jevreji obilježavaju dan žalosti i posta Tiša beav, a ekstremne jevrejske grupe su pozvale jevrejske doseljenike da u što većem broju danas okupiraju kompleks Al-Akse.

Očevici navode kako je izraelska policija nakon sabah-namaza napala Palestince koji su posjetili al-Aksu, a nekoliko osoba je privedeno.

Ističu kako je policija koristila i suzavac te da su zatvoreni određeni dijelovi kompleksa.

Palestinci su nastojali spriječiti jevrejske ekstremiste u njihovoj namjeri da preko ulaza Kralja Faisala i Hutta uđu u Al-Aksu.

Izraelska policija je dolaskom jevreja blokirala sve ulaze u Al-Aksu, a unutra su ostale na desetine Palestinaca.

Dolazi do rasta tenzija unutar i u blizini Harem-i Serifa.

U međuvremenu je rukovodstvo Palestine upozorilo izraelske vlasti na moguću eskalaciju tenzija koje izazivaju pripadnici izraelskih snaga sigurnosti i stotine jevrejskih ekstremista koji ilegalno ulaze unutar svetog kompleksa Al-Akse u okupiranom Istočnom Al-Qudsu.

Palestinska novinska agencija javlja da je palestinsko rukovodstvo osudilo incidente koje jevrejski ekstremisti i izraelske snage sigurnosti od sinoć izvode u Starom gradu Istočnog Al-Qudsa.

Palestinska uprava je upozorila da ilegalni upadi u Al-Aksu predstavljaju prijetnju po sigurnost i stabilnost i da krše vjerska prava i osjećaje Palestinaca.

Optuživši izraelsku vladu kao odgovornu za incidente, palestinska uprava je navela da te izraelske provokacije predstavljaju prkošenje nedavnom pozivu američke administracije na očuvanje historijskog statusa Al-Qudsa (Jerusalema).

Uprava za vakufe Al-Qudsa takve ulaske jevrejskih grupa i policije tretira ilegalnim upadom i kršenjem sporazuma i suvereniteta muslimanskih institucija.

Također, i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske osudilo je jutrošnji ilegalni upad, korištenje sile i hapšenje Palestinaca koje su izraelske snage izvele u kompleksu Al-Akse u Istočnom Al-Qudsu.

"Osuđujemo jutrošnji čin izraelskih snaga sigurnosti koje su uz prizore vrijeđanja ljudskog dostojanstva još jednom prekršile svetost al-Akse, dozvolile rasističkim jevrejskim grupama ulazak u taj kompleks, šok-bombama rastjerivale palestinske vjernike i hapsile Palestince, uključujući i žene i djecu", navodi se u saopćenju Ministarstva.

Podsjetivši da su izraelske snage i tokom proteklog ramazana izvodile napade na Al-Aksu i palestinske vjernike u njoj, iz Ministarstva vanjskih poslova Turske su upozorili da su nove izraelske provokacije izuzetno opasne u jeku svježih sjećanja na nedavne tenzije i sukobe.

"Ponovo pozivamo izraelsku vladu da što prije okonča takve provokativne aktivnosti i napade", navodi se u saopćenju iz Ankare.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Medžlis Mostar: Islamska zajednica dosljedno se pridržava zakona ove države

Islamska zajednica: Koja je cijena kurbana za 2024. godinu?

Ahlam Albashir osuđena na sedam doživotnih kazni i 1.794 godine zatvora

BIĆE PO ČOVIĆEVOM: Neće se razmatrati "trojkin" izborni zakon nego HDZ-ov