Šesnaestogodišnji Marko Maksimović slovio je do prije desetak dana za jednog od najvećih teniskih talenata Bosne i Hercegovine. Prva velika teniska nada poslije meteorskog uspona Damira Džumhura prije deset godina, kada je Sarajlija bio na pragu dvadeset najboljih u svijetu (najbolji plasman: 23. na ATP listi 2018. godine). Pobjeda mladog Dobojlije na jakom juniorskom mastersu u Monte Carlu u oktobru prošle godine priskrbila mu je medijsku pažnju kao nikad prije, ali i donijela – što je za rani razvoj karijere itekako važno – nekoliko unosnih sponzorskih ugovora.

Potpisivanje jednog od njih zabilježili su mnogi mediji u našoj zemlji, onaj s velikom kompanijom “HIFA Petrol” iz Tešnja. Šesnaestog novembra 2021. godine obje strane obavezale su se za četverogodišnju saradnju. Marko je postao novo zaštitno lice kompanije, poput atletičara Amela Tuke, tenisera Damira Džumhura, plivačice Lane Pudar itd. No, od prošle sedmice Maksimović je iznenada okrenuo ćurak i odlučio nastupati pod zastavom Srbije!

Markov otac, inače sveštenik SPC u Doboju, vjerovatno se rukovodio drugim rezonima pa je sa sinom odlučio okrenuti leđa Bosni i Hercegovini. Posve privatna odluka, koju valja respektirati, rekli bi mnogi, jer teško se šta može učiniti kad su prevladale tolike emocije za Srbijom u familiji Maksimović. No, u cijeloj je priči jednako važno bilo šta će reći, recimo, Ahmed Ahmetlić, član Uprave “HIFA Petrol”, s kojim su Maksimovići potpisali ugovor. Hoće li oni i dalje davati novac mladom teniseru iako nastupa pod zastavom druge zemlje? Teško je pretpostaviti da se bogata tešanjska familija, vlasnici ponajveće kompanije u Bosni i Hercegovini, rukovodila samo željom da pomognu perspektivnog tenisera koliko činjenicom što se time pronosi i ime Doboja i Bosne i Hercegovine u svijetu. No, kako rekosmo, od prošle sedmice to više nije slučaj.

Treba, također, znati da je Marko bio finansijski potpomognut i stipendijom Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, ali i još nekih firmi i institucija u Bosni i Hercegovini, i to sve unazad posljednjih šest mjeseci. Svi su oni listom preko noći izigrani.

Pitali smo najodgovornije u “HIFA Petrol” da li će nastaviti saradnju s mladim teniserom rodom iz Doboja i dobili vrlo brz odgovor.

“Saradnja naše kompanije i Marka Maksimovića je okončana. Cilj kampanje ‘Najbolji sa najboljim’ jeste upravo promocija Bosne i Hercegovine i zbog toga smo za zaštitna lica birali ambasadore Bosne i Hercegovine – sportiste koji nastupaju za Bosnu i Hercegovinu, i to je i bio jedan od uslova saradnje”, rekla nam je u e-mail poruci Alma Guberinić, marketing-menadžer kompanije “HIFA Petrol”.

Oni koji revnosnije prate tenis znaju da Teniski savez Srbije vrvi od vrlo darovitih tenisera. Nakon svjetskog “broja jedan” Novaka Ðokovića, te Dušana Lajovića i Filipa Krajinovića, pojavio se i mladi Miomir Kecmanović (odavno u top četrdeset u svijetu), osamnaestogodišnjaci Marko Topo, Hamad Međedović itd., od kojih je posljednji iz Novog Pazara i već je dobio tzv. “wild card” pozivnicu za “Serbia Open” u Beogradu, veliki turnir iz ATP kalendara odigran prošle sedmice, a samo je dvije godine stariji od Marka.

I pored nesumnjivih benefita koje donosi igranje pod zastavom velike teniske nacije poput Srbije, to istovremeno može značiti i da će Dobojlija imati manji prostor i za takve vrste protekcije na turnirima u toj zemlji kakve je mogao imati u Bosni i Hercegovini, gdje je jedino Andrej Nedić (17) pokazao zavidan talent i vrijedne rezultate u juniorskoj konkurenciji. S obzirom na konkurenciju u Srbiji, teško je pretpostaviti da će ondje, naročito u trenutnoj razvojnoj fazi svoje karijere, naići na podršku i interes sponzora kakve je imao u Bosni i Hercegovini.

Familija Maksimović nije se još oglasila o razlozima odlaska ovog teniskog bisera pod srbijansku zastavu. Nije ni njegov dobojski trener Denis Spahić iako je najavljivao, dozirano, na nekoliko turnira, za ovu godinu izlazak Marka u profesionalni tenis, i sve to preko turnira u Bosni i Hercegovini, gdje je dobio obećanje za “wild card” pozivnice. Nema glasa ni iz Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine o tome šta će biti s njihovom stipendijom.

Marko je u najosjetljivijem periodu svoje karijere, prelaska iz juniora u seniore, i sada treba najveću podršku. I dobio ju je, od onih iz Bosne i Hercegovine koji ulažu i u budućnost bosanskohercegovačkog tenisa, a sada, kada su izvukli od njih nemali novac za jednog juniora, teniska familija iz Doboja ih je preko noći izdala! Nema sumnje da je riječ o teškom udarcu za Teniski savez Bosne i Hercegovine, a potez Maksimovića nekorektan je, a, bogme, i bezobrazan!