Ministar vanjskih poslova Španije, Jose Manuel Albares, najavio je danas da će ta zemlja hitno mobilizirati tri i po miliona eura za UNRWA (Agenciju Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice na Bliskom istoku) kako bi kratkoročno održala svoje aktivnosti. "Postoji ozbiljan rizik da će njena humanitarna aktivnost u Gazi biti paralizirana za nekoliko sedmica", kazao je ministar koji danas počinje turneju po zaljevskim zemljama kako bi pokušao pomoći rješenju krize u regiji.

Ministar vanjskih poslova priznao je da je španska pomoć Palestini "povećana" i podsjetio da je njegovo ministarstvo već prošle sedmice objavilo da "neće modificirati saradnju s UNRWA-om" jer je "to nezamjenjiva organizacija". Albares je izjavio da je već u petak obavijestio generalnog povjerenika UNRWA-e Philippea Lazzarinija o povećanju novih sredstava i podršci agenciji.

"Njihov rad je potrebniji nego ikad, zabrinuti smo zbog optužbi protiv 12 radnika (optuženih za saradnju s Hamasom), ali sam UN je brzo reagirao, raskinuo ugovore i otvorio istragu. Pratit ćemo to vrlo pažljivo i vidjeti zaključke“, pojasnio je Albares, koji je dodao da će se "iz proizašlih zaključaka poduzeti potrebne mjere".

"U međuvremenu, Palestinci ovise o podršci ove agencije, koja pomaže gotovo šest miliona izbjeglica koji ovise o hrani kioju doprema agencija svaki dan", rekao je Albares, koji je insistirao na tome da "tri od svake četiri izbjeglice koje oni podržavaju nisu u Gazi“.