Poštovani,

koristim ovaj datum da Gradu Sarajevu, njegovoj gradonačelnici gospođi Benjamini Karić, zatim premijeru Kantona Sarajevo gospodinu Nihadu Uku i svim  Sarajlijama čestitam 6. april - Dan Grada Sarajeva i Dan oslobođenja Sarajeva od fašizma.

Ovu svečanu priliku želim da iskoristim i kao povod da se uključim u svojevrsnu licitaciju, jer malo je reći polemiku, nakon što je gradonačelnik Beograda ponudio da iseli kosti Josipa Broza Tita u Kumrovec, a premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk velikodušno uzvratio, iako nije Kumrovčanin i koliko znamo ne govori kajkavskim jezičnim idiomom, da kosti bivšeg predsjednika Jugoslavije budu prebačene u Sarajevo.

Smatram, kao načelnik Jajca,  srednjovjekovnog bosanskog grada, posljednje prijestolnice Bosne, koji čuva kraljeve kosti, ali i nultog mjesta antifašizma na ovim prostorima, što vrlo jasno svjedoči i Muzej II. zasjedanja AVNOJ-a, kojeg općina Jajce brižno čuva i održava, da je zemnim ostacima Josipa Broza Tita mjesto upravo uz pomenuti Muzej.

No, uz nekoliko dodataka koje gospodin Uk potpuno zanemaruje. Dakle, pošto Republika Srbija očito odustaje od svojeg antifašističkog naslijeđa u cjelini, nije dovoljno da se iz Beograda i R. Srbije prenese samo grob (kosti), nego mi iz Jajca nudimo, a prostora imamo, da se u našu općinu prenese:

- sva imovina materijalnog i nematerijalnog karaktera vezanu za period Socijalizma 1945. - 1980. i vladavinu Josipa Broza Tita, a što uz razne ljetnikovce, te ostalu infrastrukturu, zašto ne i industrijsku, uključuje i

- Titovu imovinu u srbijanskim trezorima,

- iz Beograda u nadležni sud u Jajcu treba prenijeti i sudski predmet ostavinske rasprave za Titove naslijednike,

- iz Srbije u Jajce treba prenijeti sve muzeje koji se odnose na Tita i Jugoslaviju iz perioda NOR i socijalizma.

Dakle, gospodin Uk je ideološki  zaslijepljen te je potpuno zanemario ekonomski aspekt moguće seobe Titinih ostataka. Začuđen sam i time da jedan funkcioner Naše stranke toliko zanemaruje i pitanje ženske kvote te da je u potpunosti zaboravio da uz Tita, zatraži da se prenesu i zemni ostatci njegove supruge Jovanke Broz. Kako i priliči gospodine Uk, da muško leži uz žensko. Mi znamo da ste vi iz Naše stranke pobrkali hormone, rodove i spolove, ali ja moram voditi računa o tome, jer sutra bi vama moglo pasti na pamet da uz Titu tražite i kosti nekog Jovana.

Uz sve navedeno moja ponuda se može slobodno razmatrati.

Srdačno,  Edin Hozan, načelnik Jajca!