Dijele isto ime, istu kompliciranu historiju, a dijeli ih samo 50 kilometara Karipskog mora. Stoje jedan pokraj drugoga na Fifinoj tabeli a ovog vikenda počinju svoj put do Svjetskog prvenstva 2026. godine. Igraju Britanski Djevičanski Otoci protiv Američkih Djevičanskih Otočana.

Britanski i Američki Djevičanski otoci nalaze se na 207. odnosno 208. mjestu Fifine tabele, iza njih su samo Anguilla i San Marino, a večerašnja utakmica na stadionu Bethlehem u St Croixu, jednom od tri glavna Američka Djevičanska otoka, prva je u doigravanju za ulazak u prave kvalifikacije za Concacaf. Bit će to prvi put da se dvije zemlje sastanu u više od desetljeća i tek deveti put ikada.

"Znate, ja sam realist", kaže Yohannes Worede, predsjednik FS Američkih otoka. “Nemamo očekivanja da ćemo osvojiti Svjetsko prvenstvo. Naravno, imamo ambiciju da jednog dana stignemo na Svjetsko prvenstvo. Ali vidim li to u sljedećih osam godina? Nisam toliko bezobrazan. Ali vidim da postajemo sila na koju treba računati u našoj regiji.”

Ekipa Američkih Djevičanskih Otoka (USVI) uglavnom je sastavljena od igrača iz lokalnih amaterskih timova ili onih iz američkog akademskog sistema. Izuzetak je 35-godišnji kapiten JC Mack, rođen u američkoj saveznoj državi Virginiji, a igra na Novom Zelandu. Rekorder je u zemlji s tri gola.

Britanski Djevičanski otoci (BVI) imaju samo 31.000 stanovnika (u poređenju s više od 100.000 u USVI), ali imaju igrače koji dolaze iz engleskog ameterskog fudbala. Tu je tinejdžer Luka Chalwell, koji igra za Eastleigh u Nacionalnoj ligi i zabio je dva puta u njihovoj prvoj pobjedi nakon 11 godina. U ovu utakmicu ulaze bez poraza u tri utakmice.

"To je lokalni derbi, čak i ako nije Tottenham protiv Arsenala ili Engleska protiv Škotske", kaže Kiwomya. “Lokalnom stanovništvu to puno znači i mislim da su Američki Djevičanski Otoci pobijedili u zadnjem susretu 2011., tako da želimo pokušati i biti dobri. Igrači se raduju, a pobjednici prolaze i igraju protiv Jamajke, Gvatemale, Dominike i Dominikanske Republike, tako da su ulozi veliki.”

Kiwomya govori o izazovima treniranja zemlje u kojoj je stanovništvo malo, svaki igrač ima zaposlenje s punim radnim vremenom i svaki dio opreme mora biti dopremljen iz inozemstva. "Igrali smo protiv Dominikane i izgubili smo ključnog igrača jer nije mogao dobiti odsustvo s posla", kaže. "Kada sam došao ovamo, svi bi igrali samo iz zabave, a sada se pokušavamo natjecati, igrati za pobjedu."

Arhipelagu Djevičanskih otoka ime je dao Kristofor Kolumbo nakon što je nenamjerno pristao na St Croix tokom svog putovanja 1492-96. Otoci su postali teritorije s kojima su se žestoko borile suparničke kolonijalne sile. Pod Dancima, Nizozemcima i Britancima, zbirka od oko 90 otoka i otočića nekoliko je puta mijenjala vlasnika i postala unosno mjesto za plantaže šećera i robovlasnike.

Godine 1916. Danska je prodala svoj udio Djevičanskih otoka Sjedinjenim Državama za 25 miliona dolara u zlatu. Godine 1967., nakon gotovo tri stoljeća britanske vladavine, preostali otoci postali su politički autonomni, iako su i dalje britanska suverena teritorija.

U 21. stoljeću, Britanski Djevičanski otoci možda su najpoznatiji kao porezna oaza. Američki Djevičanski otoci popularno su odredište za odmor za proljeće, ali i mjesto gdje se nalazila jedna od najvećih rafinerija nafte na svijetu, sve dok je američka vlada nije zatvorila prije tri godine zbog zabrinutosti za okoliš. Oba skupa otoka i dalje su neki od najbogatijih dijelova Kariba i kao takva privlačno mjesto za dolazak i život ljudi drugdje u regiji. Upravo zbog te dinamike Worede vjeruje da postoji prostor za veći fudbalski uspjeh u arhipelagu. (Guardian)