Prvu zvaničnu, kvalifikacionu utakmicu za Evropsko prvenstvo, odigrala je U19 rereprezentacija Bosne i Hercegovine 14. marta 2024. godine. Bio je to historijski trenutak u Trebinju, gradu domaćinu kvalifikacija. U toj historijskoj utakmici, u kojoj je šira javnost tek spoznala činjenicu da Bosna i Hercegovina ima vaterpolo selekciju, došla je prva, također historijsak pobjeda u kvalifikacijama protiv Finske rezultatom 20:10.

Bh. veterpolisti se nisu zadovoljili time što će njihova imena ostati uposana u histrosijkim knjigama kao prvih vaterpolista koji su Bosni i Hercegovini donijeli pobjedu, nego su nastavili sanjati - Evropsko prvenstvo. Danas su preskočili još jednu prekreku na tom putu - Veliku Britaniju. Naši vaterpolisti su brtance pobijedili sa 12:9. Cilj je tako blizu, u naredne dvije utakmice potrebna im je samo još jedna pobjeda, protiv Francuske ili Češke Republike. Mogu li momci napraviti taj podvig? Neće biti lahko. Ali neka nastave sanjati, i ko zna.

Već dvije pobjede su uspjeh o kojem se do skora moglo samo sanjati, budući da se igra protiv zemalja sa ligama, sistemom i oziljnom sistemskom podrškom. Ali momci su pokazali da mogu, danas je prva "meč" lopta, u 19.30h protivnik je reprezentacija Češke.

Podsjetimo, U19 je prva i za sada jedina vaterpolo reprezentacija BiH koja igra zvanične utakmice i kvalifikacije, što je dobar put stvaranja ozbiljne seniorske reprezentacije, koja, istini za volju postoji od 2016., ali za sada igra samo turnire i prijateljeske utakmice. Očekuje se i njihov zvanični debitantski nastup u narednom periodu.