Ekspedicija bahreinske kraljevske garde predvođena šeikom Naserom bin Hamad al Khalifom sletjela je u ponedjeljak navečer u Kathmandu kako bi se popeli na Mount Everest (8.848, 86 metara). Osim cepina, vreća za spavanje i dereza, tim je poletio iz Maname s tovarom od 2000 doza vakcina AstraZeneca kako bi imunizirali sve stanovnike malog grada Sama Gaon, na putu do baznog kampa Manaslu.

Sam šeik, sin kralja Bahreina, Hamad bin Isa al Khalifa i komandant kraljevske garde, putem društvenih mreža objavio je da je izazov prije Everesta bio transport vakcina protiv Covid-19 do Sama Gaona u operaciji koju je koordiniralo nepalsko Ministarstvo zdravlja.

Nakon dolaska u Kathmandu, članovi ekspedicije, trinaest Bahreinaca i trojica Britanaca, započeli su razdoblje od sedam dana karantina. Ako sve bude išlo prema planu, sljedeće će se sedmice uputiti prema Sama Gaonu kako bi se popeli na vrhove posvećene njihovoj zemlji.

Kina je odlučila staviti veto na pristup strancima na tibetanskoj padini Everesta, pa će se svi oni koji se žele ispeti morati to probati napraviti iz baznog kampa u Nepalu. Mira Acharya iz Ministarstva turizma procjenjuje da bi se ove sezone na Everest moglo popeti oko 300 ljudi, iako još nisu izdane dozvole. Acharya je precizirao da su prva odobrenja izdana prošle subote za uspon na Nuptse od 7.864 metra i Manaslu (8.163 m.).

Povratak planinara, onih koji namjeravaju popeti se na osam hiljada metara i onoih koji dođu samo u posjetu važan je dio turističke industrija koja je vodeći sektor u ekonomije ovog dijela svijeta. Hoteli i restorani u Kathmanduu, smještaj na najpopularnijim rutama, trgovine, vodiči, nosači, kuhari... na suhom su već godinu dana. Sada, Himalaji sramežljivo dočekuju prve posjetitelje i mole se da će do jeseni, u drugom vrhuncu sezone, situacija biti bolja.

Nepal je započeo vakcinisanje protiv kovida početkom ove godine zahvaljujući donaciji od miliion doza iz susjedne Indije. Treba imati na umu da je azijski div dao oko osam miliona vakcina za 35 zemalja. Nakon toga platforma Covax najavila je isporuku 348.000 jedinica AstraZeneca proizvedenih također u Indiji i izjavila da želi imunizirati 20% od 28 miliona stanovnika Nepala. Covax je izvijestio da do kraja maja očekuje da dovrši raspodjelu pošiljke od 1,92 miliona doza.

Bahreinsku ekspediciju pojačat će legija Šerpasa i nosača koji su zaduženi da ih prate u misiji na vrh Everesta. Bahreincima neće nedostajati ništa, uživat će u svim vrstama udobnosti u baznom logoru i na raspolaganju će im biti boce s kisikom koje trebaju. Sve kako bi se vratili kući kao heroji.