Unija za održivi povratak i integracije u BiH (UZOPI) smatra pozitivnim i pozdravlja raspravu o učestalim napadima na povratnike u bh. entitetu Republika Srpska (RS) koja je vođena na poslednjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH te usvajanje zaključka kojim se osuđuju svi napadi na povratnike kao i zaključka da se formira radno tijelo koje bi u narednih 45 dana trebalo da predstavi mjere za zaštitu i sigurnost povratnika, prenosi Anadolu.

Članice UZOPI-a, brojna udruženja povratnika, navode kako su ohrabreni raspravom u najvišoj zakonodavnoj instituciji države BiH, Parlamentarnoj skupštini.

"Već duže vrijeme UZOPI bilježi incidentne situacije u kojima su napadnuti povratnici u RS-u, ili ih se zastrašuje čime se obeshrabruje povratak ljudi u mjesta prijeratnog življenja i direktno vrši pritisak da se iseljavaju. Na razne načine se sigurnost povratnika dovodi u pitanje. Tako je bilo i nedavno kada su učesnici protesta 'Granica postoji', pripadnici Ravnogorskog pokreta, rafalno iz mitraljeza pucali u blizini nekih povratnički sela. Bila je to atmosfera kao i 1992. godine, rekli su neki od povratnika u razgovoru sa predsjednicom UZOPI-a, Mirhunisom Zukić, a čiji identitet ne navodimo zbog straha povratrnika od 'odmazde'", navode iz UZOPI-a.

Nedavno je jednom povratniku, Bošnjaku, u vojnoj službi u RS-u izdata potvrda-odobrenje za izvođenje loklanih građevinskih radova u kojoj je napisano da je bio "pripadnik neprijateljskih oružanih snaga", podsjećaju.

Stoga UZ0PI i ovom prilikom poziva nadležne organe siguirnosti, dužnosnike svih nivoa vlasti da pitanje sigurnosti povratnika shvate ozbiljno i da u skladu sa ovlaštenjima djeluju kako bi se eliminirali napadi i egzistencija povratnika učinila sigurnom u entitetu u kojem su manjina.

"Povratnicima su uskraćena osnovna prava, kao što je zaposlenje, jer niko nije vraćen na posao u prijeratnu firmu ili službu, godinama se provodi sistemska diskriminacija bosanskog jezika u bh. entitetu RS, a učestali napadi i drugi oblici zastrašivanja, nisu sporadični incidenti, već ozbiljna eskalacija koja narušava sigurnost povratnika, stanje javnog reda i mira što destabilizira sigurnosu situaciju u BiH, koja je pogoršana aktuelnim političkim opstrukcijama u međentitetskim relacijama i na državnom nivou", upozorava UZOPI.

Navode da je od 1996. do 2022. godine na području RS-a ubijeno je 13 povratnika, 22 povratnika su teško ranjena, 1.020 povratnika bili su žrtve fizičkog napada, dok je 3.500 povratnika pretrpjelo neku vrstu verbalnog napada, najčešće na nacionalnoj osnovi.