02.34 U objavama na društvenim mrežama javio se veliki broj stručnjaka iz oblasti nuklearne energije s umirujućim tvrdnjama o vrlo malom riziku da može doći do većih posljedica trenutnog požara u ukrajinskoj Nuklearnoj elektrani “Zaporožje”, koju ruske snage nastoje staviti pod svoju kontrolu. 

02.25 Prema tvrdnjama Andreja Tuza, glasnogovornika press službe nuklearne elektrane, ne postoji opasnost o povećanja i širenja radiokativnosti.

02.15 Ukrainski mediji javljaju da je jedan od nuklearnih reaktora zahvaćen vatrom. Riječ je o reaktoru koji trenutno nije u funkciji, ali je bez obzira na to neophodno njegovo hlađenje kako ne bi došlo do situacija kakva je viđena u Japanu 2011. godine. Hlađenje će pod novim okolnostima biti otežano ili onemugućeno.

01.59 Borbe oko nuklerane elektrane u Zaporožju se nastavljaju a poža se sada pojavio i na drugim mjestima.

01.50 Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitri Kuleba napisao je na Twitteru da bi u slučaju eksplozije nuklearne lektrane u Zaporožju posljedice bile deset puta veće nego u Černobilu 1986. godine. Zatražio je da Rusi istog časa prekinu borbe i dopuste vatrogascima dolazak.

01.30 Gašenje požara u Nuklearnoj elektrani “Zaporožje” još nije počelo, jer vatrogasci ne mogu prići uslijed granatiranja. Nadzorna kamera uhvatila je trenutak granatiranja.

01.00 Snimci nadzorne kamere postavljene kod nuklerane elektrane u Zaporožju, oko koje su se u četvrtak vodile teške borbe, pokazuju da je došlo do požara. Posljedica je to, tvrdi se, granatiranja, a još nema potvrde čija je vojska pogodila elektranu. Objavljen je i kratki dramatični poziv Dmitrija Orlova, gradonačelnika Energodara, grada na čijoj se teritoriji nalazi nuklearna elektrana, a u kojem traži da se istog časa prekine s bombardiranjem.

21.45 Na društvenim mrežama se šire snimci iz Rumunije na kojima se vidi pokret i koncentracija američkih NATO trupa u blizini granice sa Moldavijom. 


21.30
Nasukani brod ukrajinske mornarice u Nikolajevskoj luci. U pitanju je vodeći broj ukrajinske mornarice, frigata "Hetman Sahaidachny". Brod su navodno potopili sami Ukrajinci kako ne bi pao u ruke ruskih snaga.



21.00
Strašne slike razaranja. Borodyanka, 30 kilometara od centra Kijeva.


19.20
Još jedna ukrajinska zasjeda, još jedna kolona vozila ruske vojske uništena. U pitanju je navodno grad Irpin, u blizini Kijeva.



19.10
Na društvenim mrežama se pojavljuju snimci uništenih PVO sistema "Tunguska" ruske vojske, navodno u blizini grada Nikolajeva. 


18.45 Ukrajina i Rusija dogovorile su na današnjem sastanku, koji je nedavno završen, održavanje treće runde pregovora.

Istaknuto je da ukrajinska i ruska delegacija nisu postigle rezultate koje su očekivali.

Prema prvim informacijama, postignut je dogovor o obezbjeđivanju humanitarnih koridora za evakuaciju civila, kao i da sporazum uključuje mogući privremeni prestanak vatre tokom evakuacije.

18.00 Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, istakao je da je razgovor Vladimira Putina i njega lice u lice jedini način da se zaustavi rat. Iskoristio je press konferenciju i da ga pozove na razgovor, ali i da ga blago isprovocira.

"Samo ne na 30 metara razdaljine, kao što je to radio s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom", istakao je.

15.50 Kao što je i ranije najavljivano, u Bjelorusiji je počela nova runda pregovora ukrajinske i ruske delegacije. Mihail Podoljak, savjetnik šefa kabineta predsjednika Ukrajine, objavio je na Twitteru fotografiju za pregovaračkim stolom.

Prema njegovim riječima, ključna pitanja koja će se naći na dnevnom redu su: hitna obustava vatre, primirje te osiguravanje humanitarnih koridora za evakuaciju civila iz uništenih ili stalno granatiranih gradova i sela.

15.05 Ukrajinski pregovarači stigli su u Bjelorusiju, gdje će razgovarati s ruskom stranom.

15.00 Estonski teretni brod potonuo je u blizini Odese nakon eksplozije.

Pretpostavlja se da su četiri člana posade mrtva, dok su dva spašena.

14.30 U gradu Lavovu, na zapadu Ukrajine, lokalni stanovnici se priključuju teritorijalnoj odbrani i civilinoj zaštiti te obučavaju za odbranu svoga grada.


13.20 
Ukrajinska strana koja učestvuje u pregovorima s Rusijom na putu je prema Bjelorusiji gdje se očekuje druga runda razgovora.

Mihail Podoljak, savjetnik šefa kabineta predsjednika Ukrajine, objavio je fotografiju iz helikoptera.

13.05 Ruska vojska trenutno granatira ukrajinski grad Černihiv odakle stižu uznemirujući snimci.


12.15 Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije, Elizabeth Truss, izjavila je da Velika Britanija želi "osakatiti" ekonomiju Rusije tako da ona više ne može "finansirati Putina i njegovu ratnu mašinu".

11.00  
Britanske obavještajne službe tvrde da je napredovanje ruske vojske u pravcu Kijeva značajno usporilo. Ruska vojska je vrlo malo napredovala prema Kijevu u protekla tri dana, a gradovi Harkov, Černihiv i Mariupolj su i dalje u ukrajinskim rukama, tvrde britanski vojni obavještajci.

"Glavni dio velike ruske kolone koja napreduje prema Kijevu i dalje je udaljen preko 30 km od centra grada. Ova kolona je usporedna snažnim otporom ukrajinskih snaga, čestim mehaničkim kvarovima vozila i zagušenjem saobraćaja" navelo je britansko ministarstvo odbrane u svojim obavještajnim podacima.


10.10
Ukrajinski generalštab je saopštio da se ispred ukrajinskog grada Odese, koji se nalazi na obali Crnoga mora, nalaze 4 velika desantna broda i 3 raketna čamca ruske crnomorske flote.


10.00 
Njemačka će poslati Ukrajini 2.700 protivzračnih projektila tipa "Strela", objavili su njemački mediji, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Njemačka je odobrila slanje pošiljke od 2.700 protivzračnih projektila, objavila je njemačka novinska agencija DPA, pozivajući se na izvore Ministarstva ekonomije Njemačke. 

Navedeno je da je riječ o protivzračnim topovima sovjetske proizvodnje koji se nalaze u inventaru bivše Nacionalne narodne armije (NVA) Istočne Njemačke.

Njemačka je prethodno odlučila poslati u Ukrajinu 1.000 protivoklopnih i 500 protivzračnih projektila tipa "Stinger".

09.15 Iz opsjednutog Harkova stižu snimci i fotografije koja svjedoče intenzitetu granatiranja grada i njegovih predgrađa od strane ruske vojske.



08.25 Ruski i bjeloruski sportisti diskvalificirani s Paraolimpijskih igara u Pekingu.

08.00 Ministarstvo odbrane Ukrajine izdalo je saopćenje u kojem se navodi kako grad Mariupolj i dalje kontroliraju ukrajinske snage te da ga ruska vojska uprkos napadima još uvijek nije uspjela zauzeti.

07.30 Igor Kolykhaev, gradonačelnik Hersona, potvrdio je na svom Facebook profilu da su ruske snage zauzele ovo mjesto na jugu Ukrajine. Ovo je prvi već grad koje je Rusija uspjela staviti pod svoju kontrolu otkako je počela agresija. Prema njegovim riječima, ruska vojska provalila je u zgradu Gradskog vijeća, a trenutno je na snazi i policijski sat za stanovništvo.

"Moj tim i ja smo miroljubivi ljudi. Nismo imali oružja ni agresije s naše strane. Pokazali smo da radimo na osiguranju grada i pokušavamo da eliminiramo posljedice invazije. Imamo ogromne poteškoće sa sakupljanjem i sahranjivanjem mrtvih, isporukom hrane i lijekova, skupljanjem smeća, raščišćavanjem nesreća", njegova je poruka.

06.50 Još jedan krug pregovora između ukrajinske i ruske delegacije trebao bi početi na području Beloveške (Bjelovjeske) šume u četvrtak ujutro.

Ministarstvo vanjskih poslova Bjelorusije ranije je na Twitteru objavilo fotografiju Lovačke kuće, koja bi trebala biti mjesto sastanka dvije grupe izaslanika.

Interesantno je da je na ovom mjestu na bjelorusko-poljskoj granici u zimu 1991. godine potpisan dokument kojim se prihvata raspad Sovjetskog Saveza.