Međutim, profil SBF-a, što su njegovi inicijali, ne odaje čovjeka zaslijepljenog idejom gomilanja dolara za vlastiti interes. On izmiče slobodarskom duhu mnogih vjernih bitcoinu, koji negiraju poreze i državnu regulaciju – on podržava ideju da bogati, uključujući i njega samog, plaćaju više. On ne proglašava svemoć kriptovaluta gotovo religioznim fanatizmom, kao što to čine drugi, već pragmatizmom, da ih učini profitabilnim. I on je pristalica takozvanog "efikasnog altruizma" , filozofije zasnovane na maksimiziranju dobra koje možete učiniti drugima svojim novcem, do te mjere da je obećao da će donirati većinu svog bogatstva u životu. "Moj cilj je da utičem", rekao je u prošlogodišnjem intervjuu za magazin Forbes .

Jedno vrijeme se činilo da će takav filantropski rad ostaviti traga. Na svom vrhuncu, njegovo bogatstvo iznosilo je 26,5 milijardi dolara. Problem je u tome što je to bilo vezano za njegovo učešće u FTX-u i FTT tokenu, koji su se srušili u krizi likvidnosti, usred masivnih zahtjeva za povlačenje od kupaca koji su bili u panici da bi mogli izgubiti sve.

Poput njegovog strmoglavog pada, ni SBF-ov put do vrha nije zahtijevao previše zaustavljanja. Mladić je osnovao kvantitativnu trgovačku kompaniju Alameda Research 2017. godine i počeo da dodaje nule na svoj račun zahvaljujući naizgled jednostavnom otkriću: “Bitcoin je bio 10.000 dolara na američkoj berzi i 11.000 na japanskoj, pa ako uzmete 10 miliona, vi kupujete po 10.000 i prodajete po 11.000, zaradite milion. To smo mogli raditi svakog dana u sedmici", objasnio je u videu.

Ovom operacijom tvrdi da je zaradio 20 miliona. Dvije godine kasnije, osnovao je FTX u Hong Kongu, posredničku platformu za one koji su htjeli kupovati i prodavati bitcoine i druge kriptovalute koja je bila među najvećima na svijetu i procijenjena na 40.000 miliona dolara. U septembru 2021. preselio je sjedište na Bahame, gdje živi u penthausu sa 10 prijatelja, uključujući neke od onih koji vode njegov posao. Iako je njegov životni standard očito iznad prosjeka, odrekao se luksuza poput skupih satova ili sportskih automobila: vozio je Toyotu Corollu procijenjenu na nešto više od 20.000 dolara.

Diplomirao je fiziku na prestižnom Massachusetts Institute of Technology (MIT), vegan je i posvećen borbi protiv zlostavljanja životinja i klimatskim promjenama, odrastao je fasciniran knjigama o Harryju Potteru, bio je navijač bejzbol tima San Francisco Giantsa i jako je voli video igre kao što su Starcraft ili League of Legends .

Njegov život je donedavno bio zabava u kojoj je sve dobro išlo. Bliski saradnik ispričao je da je, na svoje zaprepašćenje, gledao kako igra najnoviju video igru dok je istovremeno briljantno sudjelovao na sastanku putem Zooma sa investitorima Sequoia Capitala. Uprkos toj “smetnji”, impresionirao ih je odgovorima na njihova pitanja i uspio ih je uvjeriti da izvuku čekovnu knjižicu, iako bi, gledajući unazad, više voljeli da to nisu: U četvrtak je Sequoia Capital objavio da procjenjuje svoju investiciju od 210 miliona dolara na FTX-u na 0 dolara.

Iako je on sada samo ružno lice korporativne krize koja ga je odvela u bankrot i uzrokovala ogromne gubitke njegovim klijentima, SBF je nekada bio drugi najbogatiji čovjek u kripto svemiru nakon šefa Binancea, Changpeng Zhaoa. I ovog ljeta magazin Fortune ga je smatrao novim Warrenom Buffettom. Paralelizam je proizašao iz činjenice da ako je veteran Berkshire Hathaway pritekao u pomoć Goldman Sachsu stavljajući 5.000 miliona na sto u Velikoj recesiji, SBF je učinio isto sa nekolicinom kompanija u nevolji prije samo nekoliko mjeseci, tokom takozvane kripto zima koja još nije gotova.

Drugi su otišli još dalje u uočavanju sličnosti, vidjevši u njemu modernu verziju legendarnog finansijera Johna Pierponta Morgana i njegovu ključnu ulogu u spašavanju sistema od kolapsa tokom takozvane finansijske panike 1907. godine, kada je Wall Street zapao u krizu.

Zanimljivo je da se bijeli vitez koji je iskoristio FTX resurse kako bi izvukao problematične kripto firme poput Voyager Digital ili BlockFi našao na slaboj strani trgovačkog stola. Otvoreno je priznaju svoju odgovornost. "Zeznuo sam stvar", rekao je u nizu video poruka objašnjavajući šta se dogodilo i izvinjavajući se kupcima koji su vidjeli da im je ušteđevina nestala. "Zaista mi je žao".

Samo nekoliko dana prije oluje, poruke na Twitteru odisale su sasvim drugačijim tonom. SBF je govorio o svojim donacijama republikanskim i demokratskim političarima uoči parlamentarnih izbora održanih u utorak. Ukupno je podijelio 40 miliona dolara kandidatima koje je smatrao konstruktivnim, posvećenim sprječavanju novih pandemija i promoviranja kripto-prijateljskih pravila.

Njegove političke donacije već su došle do naslova u predsjedničkoj kampanji koja je dovela Joea Bidena u Bijelu kuću, koga je podržao s više od pet miliona dolara, što je drugi najveći iznos, odmah iza 56 miliona Michaela Bloomberga. Njegova ideja je bila da još više podigne ulog 2024: u maju je čak u podcastu iznio ideju da izdvoji rekordni iznos od 1.000 miliona dolara demokrati koji će se boriti na tim izborima, posebno ako bi Donald Trump bio republikanski kandidat.

To se nikada neće dogoditi. Napušten od Binancea, koji je prijetio da će kupiti FTX. Američki regulator (SEC) istražuje ga zbog mogućeg nepravilnog rukovanja sredstvima svojih klijenata, koja je, eventualno, koristio u rizičnim operacijama koje nisu ovlaštene. Mladić koji je jednog dana izdvojio 135 miliona da se teren NBA tima Miami Heat zove imenom njegove kompanije, danas gleda kako se sve oko čega je izgradio svoj svijet ruši. On već dodaje svoje ime na listu na kojoj niko nikada ne bi želio da se pojavi, onu koja spominje Korejca Do Kvona, osnivača propale Lune, i protagoniste drugih sličnih fijaska. Mnogo manje laskavi uzori od Warrena Buffetta i JP Morgana.