U periodu od 17. do 24. jula 2023. godine, Fondacija „Alija Izetbegović“ je u okviru projekta „Saradnja sa dijasporom“, organizovala prvu Ljetnu školu za omladinu iz država regiona i dijaspore. U školi su učestvovali mladi od 17 do 23 godine života, iz zemalja poput Švedske, Danske, Austrije, Srbije, Crne Gore i Kosova.

Cilj Ljetne škole je upoznavanje historije i kulture Bosne i Hercegovine i života i intelektualnog naslijeđa Alije Izetbegovića, dok su specifični ciljevi jačanje identiteta, umrežavanje mladih i njihova buduća saradnja i djelovanje sa ciljem napretka države Bosne i Hercegovine. Program škole je bio raznovrstan i podrazumijevao je niz edukativnih aktivnosti, posjeta, druženja i izleta u druge gradove Bosne i Hercegovine.

Tokom prvog dana boravka, učesnici su imali priliku posjetiti Fondaciju "Alija Izetbegović" i porazgovarati sa Sabinom Berberović, kćerkom Alije Izetbegovića i jednim od osnivača i članova Upravnog odbora Fondacije, te saznati više o radu i projektima Fondacije.

Naredni dani programa Ljetne škole uključivali su obilazak Zemaljskog muzeja BiH, Muzeja „Alija Izetbegović“ i mezara Alije Izetbegovića, Muzeja heroja oslobodilačkog rata u okviru Fonda Memorijala na Kovačima, sarajevske Vijećnice, Tunela spasa, kao i posjetu Udruženju „Mladi muslimani“ u Morića-hanu u Sarajevu.

Učesnici su poslušali izvanredna predavanja o historiji Bosne i Hercegovine, mr. Admira Lisice, i o bosanskom jeziku, prof. Leile Hamzagić-Kovačević, kao i pogledali prezentaciju o životu i radu Alije Izetbegovića. Tokom svih predavanja razvila se živa diskusija u kojoj su polaznici Škole vrlo rado učestvovali.

U okviru Škole organizovani su i cjelodnevni izleti u Travnik, Jajce, Blagaj, Konjic, Mostar i Ahmiće, dok su učesnici imali priliku da prenoće u Srebrenici u “Potočari Hanu” i da se druže sa majkama, mještanima i mladima iz Srebrenice, kao i da obiđu Memorijalni centar i muzej Srebrenica - Potočari.

Projekat se može ocijeniti veoma uspješnim, a učesnici su tokom njegovog trajanja imali priliku da nauče mnogo toga o Bosni i Hercegovini, ali i da uživaju u njenim prirodnim ljepotama i da se međusobno upoznaju i druže. Posebno raduje prijateljstvo i veze koje su se uspostavile između učesnika iz različitih zemalja, te je samim tim ispunjen cilj umrežavanja mladih.

Projekat “Ljetna škola za omladinu iz država regiona i dijaspore 2023.” realizovan je pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića, a uz podršku kompanije BH Telecom d.d. Sarajevo.