Kantonalna TV SA zabranila je prilog o slučaju „Respiratori“ u kojem su sagovornice trebale biti advokatice Tatjana Savić i Mirna Avdibegović. Objavio je ovo danas portal Istraga na svom X nalogu, navodeći kako im je ova informacija potvrđena, ne iznoseći više detalja o cijelom slučaju.

Ako se zna da je Mirna Avdibegović bila braniteljka Fikreta Hodžića, jednog od osuđenih u procesu „Respiratori“ a Tatjana Savić je pravnica koja je žestoko kritizirala odluku Suda BiH, nije teško zaključiti šta su izgovorile u prilogu koji je ta režimska televizija odlučila zabraniti.

„Ova presuda uništila sve što sam ja o pravu učila na fakultetu i narednih dvadeset godina. Oni kažu da to što ja mislim da znam je pogrešno“, napisala je Savić, između ostalog dodajući: „Nije lako biti sudija, ali bi trebalo da je lako oduprijeti se pritiscima, suditi na osnovu prava i na kraju dana, mirno spavati jer znaš da si presudio po svom najboljem znanju i ubjeđenju. Ova presuda nije donesena na osnovu prava, barem ne na osnovu prava kakvog ja poznajem. Prvostepena presuda je tako loša da nije mogla ni da bude preinačena i da optuženi budu oslobođeni, ona je morala biti ukinuta i vraćena na ponovno suđenje. Vaš problem, dragi građani, jeste što je ova presuda sada sudska praksa i sutra se može i na vas primijeniti. Ne tvrdim ja da su optuženi ni nevini, ni krivi, ja tvrdim da je presuda zasnovana na standardima na kojima nije smjela biti, da je postupak morao biti obnovljen da bi se pravilno primijenilo pravo.“

Ne treba zaboraviti da je donedavno direktorica TV SA bila Duška Jurišić koju je za njezin profesionalizam i nezavisno novinarstvo Naša stranka nagradila mjestom zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH. Nema sumnje da je Jurišić odškolovala kadrove koji su nastavili njezinu uređivačku politike pa je jasno zašto jeovaj režimski medij odlučio cenzurirati bilo kakav prilog koji dovodi u sumnju pravičnost presude u slučaju „Respiratori“.