Iz Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini saopćili su da je nedavno izjašnjavanje Narodne skupštine Republike srpske da se onemogući objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Rs neustavno i pravno neutemeljeno.

U saopćenju se navodi da je odluka da se BiH dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji donesena uz razumijevanje da se preduzimaju konkretni koraci, naročito u pogledu jačanja vladavine prava.

“Integritet Ustavnog suda BiH, kao najviše sudske instance u BiH, treba biti zaštićen, a njegove odluke o svim pitanjima treba poštovati. Bilo kakav pritisak na Ustavni sud je neprihvatljiv”, poručili su iz Ureda EU-a u BiH.

U saopćenju se također navodi da bi svaki zakon kojim bi se onemogućilo izvršenje odluka Ustavnog suda u Rs-u jednako tako bio neustavan i pravno neutemeljen.

“EU poziva entitetska zakonodavna tijela da bez odlaganja imenuju sudije na upraženjena mjesta u Ustavnom sudu BiH kako bi se osigurao njegov nesmetan rad. Potrebno je hitno raditi na rješenjima kojima će se očuvati funkcionalnost institucija”, poručili su iz Ureda.