New York je postao posljednja u nizu nekoliko američkih država koja je dozvolila takozvano ljudsko kompostiranje. Osoba sada može pretvoriti svoje tijelo u tlo nakon smrti, što se smatra ekološki prihvatljivom alternativom za sahranu ili kremiranje.

Poznata i kao "prirodna organska redukcija", praksa je da se tijelo razgrađuje nekoliko sedmica nakon zatvaranja u ˝kontejner˝, piše BBC.

Washington je 2019. godine bio prva američka država koja ga je legalizirala. Kolorado, Oregon, Vermont i Kalifornija su slijedili primjer. New York je postao šesta američka jurisdikcija koja dozvoljava kompostiranje ljudi.

Proces se odvija u posebnim nadzemnim objektima. Tijelo se stavlja u zatvorenu posudu zajedno sa odabranim materijalima kao što su piljevina, lucerna i trava od slame i postepeno se razgrađuje pod djelovanjem mikroba.

Nakon perioda od otprilike mjesec dana i procesa zagrijavanja kako bi se ubila svaka zaraza, voljeni postaju nastalo tlo koje se može koristiti za sadnju cvijeća, povrća ili drveća.

Jedna američka firma, Recompose, rekla je da njena usluga može uštedjeti tonu ugljika u poređenju sa kremiranjem ili tradicionalnom sahranom.

Emisije ugljen dioksida glavni su faktori klimatskih promjena, jer djeluju tako da zarobe zemljinu toplinu u fenomenu poznatom kao efekat staklene bašte.

Tradicionalni ukopi koji uključuju sanduk također koriste drvo, zemlju i druge prirodne resurse.

Zagovornici ljudskog kompostiranja kažu da je to ne samo ekološki prihvatljivija opcija, već i praktičnija u gradovima gdje je zemljište za groblja ograničeno.

Odobrenje procesa od strane New Yorka bio je "veliki korak za pristupačnu zelenu njegu nakon smrti u cijeloj zemlji", izjavili su za New York Post iz jednog provajdera sa sjedištem u Washingtonu.

Ali, za neke, postoje etička pitanja o tome šta se dešava sa tlom koje je rezultat kompostiranja.

Katolički biskupi u državi New York navodno su se protivili zakonu, tvrdeći da ljudska tijela ne treba tretirati kao "kućni otpad".

Izražena je i zabrinutost oko troškova kompostiranja. Ali firma Recompose, čiji je objekt u Sijetlu jedan od prvih u svijetu, kaže da je njihova naknada od 7.000 dolara "uporediva" sa konkurentskim opcijama.

Prema podacima Nacionalne asocijacije direktora pogreba (NFDA), prosječan iznos za ˝klasičnu˝ sahranu u SAD-u bio je 7.848 dolara 2021. godine, odnosno 6.971 dolara za sahranu kremiranjem.

Ljudsko kompostiranje je već legalno u cijeloj Švedskoj, dok su ˝prirodni ukopi˝, u kojima se tijelo pokopa bez sanduka ili sa biorazgradivim kovčegom, dozvoljeni su u Velikoj Britaniji.