Dobar dio javnosti u Bosni i Hercegovini obradovala je, ali prije svega šokirala informacija da je Čapljina dobila Ulicu žrtva srebreničkog genocida. Čapljina, grad dominantno naseljen hrvatskim stanovništvom i grad u kojem je HDZ BiH politički neprikosnoven. Ta odluka donijeta je na sjednici Gradskog vijeća Čapljina održanoj u petak, 14. jula, usvajanjem Prijedloga odluke o izmjenama i dopunama Odluke o nazivima ulica i trgova u dijelu Grada Čapljina. Još nevjerovatnije zvuči da je ovaj prijedlog podržan jednoglasno, tj. od 23 prisutna vijećnika na sjednici svi su glasali za preimenovanje. Promjena naziva predviđena je na dijelu Zrinsko-Frankopanske ulice duge približno 150 metara u kojoj su smješteni džamija, Medžlis islamske zajednice Čapljina i sva udruženja s bošnjačkim predznakom.

Iako su se do sada Bošnjaci Čapljine ozbiljno žalili na odnos koji je dominantni HDZ BiH imao prema njima, posebno prema onim Bošnjacima koji stanuju izvan gradske jezgre Čapljine, u svima je najnovija akcija probudila nadu da će stvari možda krenuti nabolje. Ipak, kako to kod nas obično i biva, cijela priča premrežena je prepirkama oko toga ko je “pravi” inicijator preimenovanja. Prvobitni prijedlog Ethema Šalde, nezavisnog vijećnika, bio je da se ulica nazove Srebrenička ulica, ali na inicijativu i amandman hrvatskih zastupnika iz opozicije, u prvom redu Sandra Jurkovića s nezavisne liste “Za Čapljinu jednaku za sve”, podržanu od HDZ-ove većine i kluba Stranke demokratske akcije, jednoglasno je usvojen naziv Ulica žrtava srebreničkog genocida kojim se želi, kako je navedeno, odati pijetet žrtvama.

SVI JUNACI NAKON BITKE

Nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Čapljina Ethem Šaldo, koji je ujedno i član Upravnog odbora Udruženja građana “Ljiljan” Čapljina, podnio je 24. maja 2023. godine inicijativu za preimenovanje dijela Zrinsko-Frankopanske ulice u Srebreničku ulicu. U dopisu Komisiji za određivanje naziva ulica, trgova, mostova i parkova on je predložio da se dijelu navedene ulice u starom dijelu Čapljine ispod džamije, u znak poštovanja prema žrtvama i pouke da se nikada, nikome i nigdje ne ponovi Srebrenica, da ime Srebrenička.

“U navedenoj ulici živi dvadesetak građana, u ulici se nalazi desetak kuća te Topalovića (Čaršijska) džamija i Kiraethana (čitaonica). Usvajanjem moje inicijative kontinuitet Zrinsko-Frankopanske ulice ostao bi neupitan, a Čapljina bi se simbolično pridružila popisu brojnih gradova u Bosni i Hercegovini koji imaju Srebreničku ulicu“, pisalo je u dopisu Ethema Šalde, a već 13. juna 2023. godine Komisija je donijela odluku o preimenovanju, koju je 14. jula 2023. godine nakon konstruktivne rasprave potvrdilo i Gradsko vijeće Čapljina u nešto izmijenjenom obliku – Ulica žrtava srebreničkog genocida.

Kako je u telefonskoj izjavi za Stav rekao Ethem Šaldo, on je i prije podnošenja inicijative o preimenovanju imao konsultacije s gradonačelnikom Čapljine Smiljanom Vidićem, članom HDZ-a BiH, koji je pozdravio njegovu ideju te obećao podršku i njegove stranke ovom prijedlogu.

“Smatram da nema smisla govoriti o tome da je opozicija, koju čine SDA i dvije lokalne stranke, mogla izvršiti pritisak na HDZ BiH da učine bilo šta što je protivno njihovoj volji. HDZ BiH ima apsolutnu većinu u Gradskom vijeću, a to je 15 vijećnika, i mogu činiti šta žele bez obzira na stavove opozicionih političkih subjekata, tj. trećine. Također, frustrira me činjenica što su svi junaci nakon bitke, svi kupe zasluge za nešto s čim nemaju veze. Zna se dobro da sam ja prvi inicijator preimenovanja dijela Zrinsko-Frankopanske ulice u Srebreničku ulicu, a da su kasnije opozicione stranke, ispred kojih je istupio Sandro Jurković, izašle s modifikacijom imena. Jasno je da sam i sam imao namjeru da se u nazivu ulice nađe i termin ‘genocid”, ali zbog same težine tog izraza smatrao sam da neće biti prihvatljiv HDZ-u. Ovako je situacija ispala bolja nego što se moglo i naslutiti, ali zna se da sam ja jedini pravi inicijator preimenovanja”, istakao je Šaldo.

Kako stiče, bijesan je i zbog činjenice što Bošnjaci u Čapljini nisu jedinstveni i što nisu u mogućnosti formirati Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću iako za to ispunjavaju ključni uvjet, a to je da postoje tri Bošnjaka u ovom zakonodavnom tijelu.

“U Gradskom vijeću imamo dva vijećnika iz SDA i mene. Uopće me ne zovu na razgovore na kojima bismo govorili o formiranju našeg kluba. Naprimjer, mi s gradskim rukovodstvom niti sa strankom HDZ BiH nemamo nekih problema, doduše nemamo ni neki veliki kontakt s njima. Bošnjacima su sami Bošnjaci problem, naše nejedinstvo. Za bilo šta što smo radili dobili smo podršku aktuelne vlasti. Kamo ćete dalje kada su nam omogućili da napravimo i šehidsko turbe u centru grada?! Nije idealno, da se ne lažemo, gdje god da ste manjina ne može vam biti dobro, ali ipak guramo”, dodao je.

“I U BEOGRADU IMAMO SARAJEVSKU ULICU”

S druge strane, Amar Vilogorac, vijećnik SDA, stava je kako Ethem Šaldo već odavno djeluje s pozicije vlasti, tj. otkako je napustio Demokratsku frontu s čije je liste i ušao u Vijeće, te da je suludo govoriti o tome kako se Bošnjaci u Čapljini, uvjetno rečeno, “čuvaju kao malo vode na dlanu”.

“Sandro Jurković prvi je izašao s prijedlogom da ulica nosi naziv Ulica žrtava srebreničkog genocida. Ljudi s njegove liste uvažavaju presude koje su donesene u vezi s ovim pitanjem. Ethem Šaldo predložio je da stoji Srebrenička ulica, što samo po sebi i ne znači ništa posebno. Pa i u Beogradu imamo Sarajevsku ulicu. Sve u svemu, ja i generalno SDA apsolutno podržavamo ovakvu inicijativu predlagača. Nadam se da je ovim potezom većina u Gradskom vijeću spremna krenuti naprijed i otkloniti sve anomalije, svu nepravdu koja se godinama čini Bošnjacima u Čapljini”, podvukao je Vilogorac.

Ako se već radi o iskrenosti, on govori kako bi zasigurno još na idućoj sjednici Bošnjaci mogli dobiti predsjedavajućeg Vijeća kojeg HDZ BiH dosad nije imao volju podržati iako su, kako kaže, imali samo jednog kandidata koji je Bošnjak i koji je podržan od svih ostalih Bošnjaka u Vijeću, čak i od hrvatskih opozicionih stranaka koje su svjesne da predsjedavajući Vijeća po Statutu i Poslovniku mora dolaziti iz drugog konstitutivnog naroda u odnosu na gradonačelnika.

“Bošnjački predstavnici zasigurno gledaju u budućnost i suživot, ali ne na bazi i matrici koja je dosad bila provođena u Čapljini, već na način da se poštuju presude Ustavnog suda FBiH i na kućnim brojevima ne postavljaju nelegalni grbovi Grada Čapljine koji vrijeđaju druga dva konstitutivna naroda. Ovakva odluka lokalnog HDZ-a daje nadu da napokon i Bošnjaci, a i Srbi mogu biti zaposleni u Gradskoj administraciji i javnim gradskim preduzećima u kojima trenutno imamo izuzetno mali broj Bošnjaka i Srba, do dva posto, što je na nivou statističke greške”, upozorava Amar Vilogorac.

Njegov je zaključak da se sada očekuje otkrivanje krajnjih namjera većine u Gradskom Vijeću te jasan kurs politike koju predvodi Dragan Čović.

ULICA ŽRTAVA SREBRENIČKOG GENOCIDA JEDINI PRAVI NAZIV

Sandro Jurković nasmijao se kad smo mu rekli da se Ethem Šaldo vodi kao zvanični inicijator preimenovanja dijela Zrinsko-Frankopanske ulice.

“Tačno je da je Ethem Šaldo predložio da se taj dio ulice nazove Srebrenička ulica, ali šta to znači?! Šta dobijamo time što dio neke ulice nazovemo po geografskom području?! Ja mislim ništa. Dakle, jasno se treba naznačiti, ako već govorimo o Srebrenici i ako ovaj grad uzimamo u obzir, da se tu desio genocid. Stoga Ulica žrtava srebreničkog genocida jedini je pravi naziv i stenogram sa sjednice, ali i snimak koji postoji na YouTubeu, jasan su dokaz ko je predložio da se ulica ovako nazove – ja, osoba s liste nezavisnih vijećnika ‘Za Čapljinu jednaku za sve’. Kako i sami naziv naše koalicije govori, mi smo lista koja zagovara apsolutno jednakost svih stanovnika čapljine bez obzira na vjersku, nacionalnu, političku ili bilo koju drugu drugost. Ja sam osoba koja brani svoje, ali poštuje tuđe. Svi znamo da se u Srebrenici desio genocid i o tome treba govoriti”, kategoričan je Jurković.

Ozbiljno je, kaže, zamjerio Ethemu Šaldi na nekoliko poteza.

“To je osoba koja djeluje zajedno s HDZ-om BiH, to je stoprocentno tako. On i sjedi s njihovim vijećnicima, došaptava se s gradonačelnikom Smiljanom Vidićem. O kakvom se tipu radi najbolje govori i činjenica da je izašao za govornicu te jasno i glasno rekao: ‘Svi sve znaju o Srebrenici’. Ne! Ne znaju svi sve o Srebrenici! O Srebrenici i stravičnom zločinu genocida stalno se treba govoriti i na to upozoravati. Ja živim u mjesnoj zajednici Višići, u jednom čapljinskom seocu, i tu smo svi zajedno i tako mora biti. Naprimjer, zajedno igramo fudbal s Bošnjacima, organiziramo turnire, a potpredsjednik ove mjesne zajednice je Srbin. Jasno je da su se stravične stvari dešavale tih 1990-ih, ali za to su odgovorne politike i realizatori takvih nakaradnih politika. Ne mogu ja biti kriv za Ahmiće”, napomenuo je on.

Dok se vode polemike o tome ko je zapravo inicirao preimenovanje ulice, ono oko čega su svi sagovornici Stava pronašli zajedničku riječ jeste to da je dobijanje Ulice žrtava srebreničkog genocida izuzetno pozitivna stvar koja se desila Čapljini. Podvlače kako ovo možete biti sasvim novi početak za većinske Hrvate i manjinske Bošnjake ovog kraja kojima je dosuđen zajednički život na ovom dijelu humske zemlje.

Komentar smo odlučili zatražiti i od gradonačelnika Smiljana Vidića, ali se nije javljao na naše pozive.