Ukrajinske vlasti istražuju da li je član parlamenta prekršio zakon kada je otišao na porodični odmor na Maldive, jer je zvaničnicima zabranjeno da putuju u inostranstvo na odmor, dok je muškarcima u godinama za regrutovanje potrebna posebna dozvola za napuštanje zemlje.

Služba bezbjednosti pokrenula je krivični postupak kako bi ocijenila da li je Jurij Aristov lagao vlastima.

˝Mogao bi se suočiti sa do tri godine zatvora ako bude osuđen˝, kažu istražitelji.

Državni istražni biro (SBI) i Služba bezbjednosti Ukrajine pokrenuli su krivični postupak kako bi utvrdili da li je Aristov dao lažne podatke u zahtjevu za napuštanje zemlje.

SBI je rekao da su prve istrage otkrile da je Aristov sredinom jula bio na privatnom ostrvu Ithaafushi na Maldivima sa suprugom i djecom, u vrijeme kada je bio prijavljen na bolovanju.

U inostranstvu je bio od 5. juna do 22. jula, nakon što je prvo otišao na trodnevni službeni put u Poljsku. Ukrajinski mediji prvi su ga uočili na Maldivima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je javne službenike da bi svaka izdaja interesa zemlje izazvala ˝bijes˝.

˝Kada stalno vidite i osjećate moralnu snagu kakvu su za Ukrajinu stekli naši ratnici, naš narod, koji čini sve moguće i nemoguće za pobjedu i očuvanje slobode, bilo kakvu unutrašnju izdaju, bilo kakvu ´plažu´, odmor ili bilo kakvo lično bogaćenje umjesto da interesi Ukrajine na prvom mjestu, izazivaju u najmanju ruku bijes˝, rekao je.

Aristov je predao ostavku o kojoj će se raspravljati na narednoj sjednici parlamenta, objavio je na Fejsbuku predsjednik parlamenta Ruslan Stefančuk.

Nekoliko visokih ukrajinskih zvaničnika podnijelo je ostavke ranije ove godine nakon što je Zelenski započeo reorganizaciju osoblja u svojoj vladi. Njihovi odlasci uslijedili su kada je Ukrajina pokrenula široku borbu protiv korupcije.