Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je američku TV mrežu HBO jer je srpskom glumcu za kojeg kaže da podržava rusku invaziju dala glavnu ulogu u sljedećoj sezoni serije “Bijeli lotos”.

Miloš Biković dobio je rusko državljanstvo 2021. godine i osobno ga je odlikovao ruski predsjednik Vladimir Putin za doprinos ruskoj umjetnosti i kulturi. Godine 2019. rekao je da mu je zabranjen ulazak u Ukrajinu iz razloga nacionalne sigurnosti.

HBO je ranije ovog mjeseca najavio da će Biković glumiti u trećoj sezoni “Bijelog lotosa”, što je odmah izazvalo reakciju ukrajinskih korisnika društvenih mreža.

"Miloš Biković, srpski glumac koji podržava Rusiju od početka invazije, sada bi trebao glumiti u HBO-ovoj trećoj sezoni ‘Bijelog lotosa’", objavilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova na društvenim mrežama u srijedu. “@HBO, je li u redu da radite s osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo?” dodalo je.

HBO nije odmah odgovorio.

Biković (36) glumio je u brojnim ruskim produkcijama i redovito je govorio o svom divljenju ruskoj kulturi.

Kijev je rekao da je snimao emisije na Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je Rusija anektirala 2014., te da je podržavao tekuću invaziju Rusije na Ukrajinu.

Snimanje treće sezone serije “Bijeli lotos”, dobitnice Emmyja, počet će u februaru na Tajlandu, a emisija bi trebala biti emitirana 2025., izvijestio je Variety.