Ukrajina je počela graditi nova utvrđenja kako bi obuzdala napade koje Rusija pokreće duž linije fronta, objavio je ukrajinski Glavni štab na svojoj Facebook stranici. “Jedinice Državne posebne službe za promet grade utvrđenja na za to predviđenim područjima”, stoji u poruci uz koju su priložene fotografije objekata iskopanih pod zemljom i ojačanih balvanima i betonskim konstrukcijama.

Ukrajina je prešla u defanzivu duž većeg dijela fronta nakon što njena kontraofenziva ovog ljeta nije uspjela postići očekivane rezultate. Rusija ponovo svakodnevno izvodi desetke napada duž cijele linije kontakta, koristeći svoju brojčanu nadmoć u ljudskim resursima, artiljeriji i municiji. S obzirom na te okolnosti, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky naredio je izgradnju utvrđenja kako bi se spriječili ruski pokušaji napredovanja.

Na konferenciji za novinare održanoj ovog utorka pred ispraćaj godine, Zelensky se osvrnuo na utvrđenja koja su već izgrađena u sjeveroistočnoj regiji Kharkiv, a koja su prema predsjedniku primjer kako treba zaštititi druge regije. “Kada to vidim tamo, ali ne i u drugim oblastima, postavljam konkretna pitanja našim vojnim čelnicima u drugim sektorima: je li to dovoljno? I zašto je onda (zaštita) slabija nego u Harkovskoj oblasti”, rekao je Zelenski.

Šef države istakao je saradnju lokalne uprave, vojske te javnih i privatnih kompanija na izgradnji utvrđenja koje već postoje u Harkivu, regiji koja graniči s Rusijom, a koju je početkom rata djelimično okupirala ruska vojska. Tokom konferencije za novinare, Zelensky je kritizirao vojsku jer nije predstavila planove ili poduzela konkretne mjere o ovom i drugim pitanjima kao što je dodatna mobilizacija boraca.

Jedan od razloga zašto stručnjaci pripisuju izostanak rezultata posljednje ukrajinske kontraofanzive je učinkovitost utvrđenja koje je izgradila Rusija. Zelenskog su zauzvrat kritizirali njegovi oponenti jer nije ranije izgradio više utvrđenja i minskih polja kako bi se suprotstavio novim ruskim ofanzivnim pokretima.