Operacije na ukrajinskom ratištu još traju. U borbama duž cijelog fronta (Kupjansk, Svatovo, Avdivka, Veselo i drugi) nijedna strana ne teži odlučnim akcijama. Budući da Ukrajina za gotovo sve ovisi o stranoj pomoći, a sad i EU trenutno imaju zatvorene sve kanale za pomoć, ukrajinske trupe nastavljaju se braniti na cijeloj teritoriji. U takvom scenariju Zelenski čini sve da pokuša spriječiti da sukob izmakne međunarodnom fokusu.

Zbog toga je otputovao u Davos i nesumnjivo će govoriti i na Minhenskoj konferenciji o sigurnosnoj politici, poznatom forumu na visokom nivou na kojem će se raspravljati o međunarodnoj politici, sigurnosti i odbrani, koji će se održati od 16. do 18. februara.

Zelenski je očajan. Gubi rat, donatori su umorni, korupcija u njegovoj zemlji cvjeta, nesuglasice s vojnim vodstvom nisu riješene a problem je pojava drugih međunarodnih sukoba (Bliski Istok) koji izbijaju sve češće. Velika Britanija je trenutno najveći saveznik, njen premijer Rishi Sunak prije dsetak dana je  posjetio Kijev kako bi potaknuo Zelenskog da nastavi rat, dodijelivši mu paket oružja, municije i raznih ratnih materijala u vrijednosti od tri milijarde eura. Nešto slično onome što je Boris Johnson učinio početkom 2022. godine, gurajući ga u rat.

Vojna inicijativa ukrajinskog čelnika ograničena je na tačkaste i raštrkane akcije koje, iako imaju mali opseg i operativnu vrijednost, zahvaljujući medijima stvaraju navodno soldinu sliku stanja njegovih trupa. U ovoj stalnoj potrazi za dobivanjem na vremenu, Zelenski trenutno pokušava privući donatore da učestvuju na takozvanom globalnom mirovnom samitu koji će se održati u Švicarskoj najesen.

Rusija, naprotiv, ima veće šanse za uspjeh. Mjesec dana prije druge godišnjice početka invazije, predviđanja o dužini rata kreću se od nekoliko mjeseci do još nekoliko godina. Rusija, uz učinkovitu podršku Sjeverne Koreje i Irana, skladišti rakete, bespilotne letjelice i artiljerijsku municiju. Politički prioritet sada su predsjednički izbori od 15. do 17. marta, na kojima će, jasno, Putin pobijediti u prvom krugu. Moguće je da će ruski čelnik prije izbora pokušati ostvariti kakav vojni trijumf kako bi u proljeće mogao pokrenuti širu ofanzivu koja bi prisilila Zelenskog da se preda i pregovara o skupom prekidu vatre. Putinova igra možda imala za cilj dogurati do novembra 2024. godine, datuma predsjedničkih izbora u SAD-u, kada će ukrajinsko pitanje biti u centru pažnje.

S tako ozbiljnom i neizvjesnom pozadinom, koja se podudara s naglim pogoršanjem međunarodne stabilnosti, posebno na azijskom kontinentu (Bliski Istok, Bliski Istok i Tajvan), NATO će između februara i aprila provesti zajedničke kombinirane vježbe s više od 90.000 američkih vojnika te uz 31 saveznika i Švedsku.

Takve vježbe, uglavnom usmjerene na sjeveroistok Europe (baltičke države, Finska, Poljska i Njemačka), najveće su vježbe Saveza od pada Zida. Koristit će se i za ažuriranje i odobravanje operativnih postupaka i za podmazivanje mehanizama potrebnih za prenos snaga i logističkih siste,a iz Sjeverne Amerike u Evropu. Ukratko, veća manifestacija odvraćajućih namjera, ali i za svaki slučaj i intenzivna priprema za rat.