Najprije su prošlog petka, 8. jula, uhapšeni iranski reditelji Mohammad Rasolulof i Mostafa Al-Ahmad. Tri dana kasnije, u ponedjeljak 11. jula, Jafar Panahi je otišao u ured tužitelja u Teheranu da se raspita o stanju svojih dvojice kolega i takođe je uhapšen. Tako je za nekoliko dana rediteljski trojac zatvoren zbog svojih kritika upućenih prema režimu.

Panahi, dobitnik Zlatnog medvjeda 2015., objavio je na svom Instagram profilu izjavu koju su potpisala 334 iranska filmaša osuđujući "stalnu represiju" nezavisnih umjetnika i filmaša i zahtijevajući "momentalno i bezuslovno oslobađanje" Rasoulofa i Alea Ahmada, koji su "napadnuti u svojim domovima i odvedeni na nepoznato mjesto". U izjavi se traži saradnja umjetnika i filmaša iz cijelog svijeta kako bi se pridružili ovoj inicijativi.

“Osuđujemo i sistematsko kršenje temeljnih ličnih i društvenih prava od strane nadležnih organizacija i institucija. Stoga zahtijevamo hitno i bezuslovno puštanje naših kolega na slobodu”, stoji u pismu.

"Saradnja umjetnika i filmaša iz cijelog svijeta u postizanju ovog cilja i oslobađanju ovih umjetnika i aktivista ključna je i jako cijenjena." Međutim, službeno "još uvijek nema informacija o razlogu Panahijevog hapšenja", prema izvještaju lokalne iranske novinske agencije Mehr.

Rasoulof, dobitnik Zlatnog medvjeda s filmom Nema zla 2020. i Ale Ahmad, zajedno s grupom glumaca, među kojima je bio i Panahi, potpisali su 29. maja još jednu izjavu pod naslovom „Odloži svoje oružje“ u kojoj traže od snaga sigurnosti da odlože svoje oružje: “Potlačeni ljudi diljem Irana vapili su za društvom i suosjećanjem za patnju naroda Abadana. Sada kada je gnjev javnosti zbog korupcije, krađe, neučinkovitosti, represije i gušenja praćen valovima narodnih protesta, pozivamo sve ljude koji su postali uzrokom narodnog ugnjetavanja u vojnim jedinicama da polože oružje”.

Taj je tekst objavljen tokom uličnih protesta koji su organizirani protiv korupcije nakon urušavanja zgrade Metropol u južnom gradu Abadanu. Iranske institucije izvijestile su da su u incidentu koji je prourokovao demonstracije poginule 43 osobe.