Predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin najavio je usvajanje rezolucije koja će pozvati sve "patriotske probosanske poslanike i vijećnike" da dignu glas protiv politika koje dijele Bosnu i Hercegovinu.

Kako je rekao, Forum bošnjačkih narodnih poslanika iz republika koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije tražit će očuvanje jedinstvene i cjelovite BiH, kao i zaštitu bošnjačkih nacionalnih prava.

Ugljanin je rekao da je nakon održanih izbora u BiH visoki predstavnik međunarodne zajednice donio zakon kojim je, kako je ocijenio, minimizirao i omalovažio bošnjačke glasove.

Ugljanin smatra da se od tog dana "potpuno jasno i glasno ide na legalizaciju velikosrpske i velikohrvatske politike na štetu Bošnjaka kao naroda i Bosanaca kao građana BiH, kao i na štetu cjelovitosti i suvereniteta BiH".

"Mi, Bošnjaci izvan granica BiH, usvojit ćemo rezoluciju kojom ćemo se obratiti svim političkim strankama u BiH, svim patriotskim probosanskim poslanicima, vijećnicima, i pozvati ih da shvate ozbiljnost situacije i da ne budu nemarni, jer ako dozvole velikosrpskoj i velikohrvatskoj politici da dijele BiH, nestankom Bosne nestaju i Bošnjaci. Ne možete biti Bošnjaci ako nemate barem parče matične države", kazao je Ugljanin.

On je rekao da su razgovori o rezoluciji u toku i da će je podržati bošnjački poslanici iz republika s prostora bivše Jugoslavije, a koji su van BiH.

"Pred našim očima se BiH gazi i rastura i pred našim očima se devalvira bošnjački nacionalni suverenitet i pravo Bošnjaka da prenesu svoj glas, odnosno suverenitet, na stranku koju žele", kazao je Ugljanin.