Broj Nijemaca koji žele da napuste službu u oružanim snagama ove zemlje, Bundeswehr-u, udvostručio se od ruske invazije na Ukrajinu, objavio je nedjeljnik Spiegel.

Federalni ured za porodicu i civilno društvo je od januara do 2. juna zaprimio 533 zahtjeva za napuštanje službe, što je duplo više nego prošle godine. Broj prijava prošle godine bio je 209.

Najviše prijava (528) podnijeli su vojnici ili rezervisti.

Većina vojnika koji napuštaju oružane snage kao razlog za odluku navode da ˝nisu očekivali vojni sukob˝, pozivajući se na potencijalno direktna neprijateljstva sa Rusijom ili raspoređivanje u zonama sukoba zemalja članica NATO-a. Njemačka daje gotovo 14.000 vojnika u 'NATO Response Force', zajednički tim sastavljen od zemalja članica.

Njemački zakon ima odredbu da "niko ne može biti prisiljen da služi vojnu službu protiv svoje savjesti".

Spiegelovo otkriće dolazi usred debate u Njemačkoj o nedostatku borbene spremnosti Bundeswehra – nedostatka ljudstva i opreme – s obzirom na sukob Rusije i Ukrajine. Ranije ovog mjeseca, njemački parlament je na brzinu odobrio vladin plan za ulaganje 100 milijardi eura u modernizaciju Bundeswehra, što je opisano kao „najveća ofanziva ponovnog naoružavanja od pada Hitlerovog Trećeg rajha prije 77 godina“.

TAZ je izvijestio da se u Njemačkoj mnogi građani koji imaju pacifističke stavove suočavaju s pitanjima da li mogu podržati isporuke oružja Ukrajini i ostati prigovarači savjesti u slučaju rata.

Ukrajinski sukob je također izazvao novu debatu u Njemačkoj nakon što je predsjednik Frank-Walter Steinmeier predložio obaveznu službu za žene i muškarce u Bundeswehru ili u društvenim institucijama, kao što su starački domovi i skloništa za beskućnike, ali se istovremeno protivio univerzalnoj regrutaciji.

"Sada, kada opada tolerancija prema drugačijem načinu života i mišljenja, ovakav vid službe može postati posebno vrijedan", naglasio je on. "Ljudi će izaći iz svoje zone udobnosti, upoznati druge ljude i pomoći sugrađanima u teškim slučajevima. To će razbiti predrasude i izgraditi osjećaj solidarnosti.”

Ranije je novi šef Operativne komande Bundesvera Bernd Šut izjavio da je velika opasnost od vojne eskalacije sa Rusijom na severoistočnom krilu NATO-a. Zbog toga je važno prisustvo kopnenih trupa alijanse u regionu, rekao je on.

"Zato mi je veoma važno pitanje kredibilnog odvraćanja u ovoj regiji. Prisustvo kopnenih trupa igra ključnu ulogu ovdje", naglasio je Schutt.