Udruženje građana žrtava rata '92-'95. "16. april" Ahmići i Muftijstvo travničko – Medžlis Islamske zajednice Vitez uputili su saopćenje povodom obilježavanja 29. godišnjice zločina HVO-a nad bošnjačkim stanovništvom Ahmića, Donje Večeriske i drugih mjesta općine Vitez, u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Udruženje "16. april" je saopćilo kako ovim putem, nakon prošlosedmične identfikacije žrtava HVO-a na području srednje Bosne, od kojih je pet žrtava zločina u Ahmićima, skrenulo pažnju javnosti na činjenicu da su žrtve pronađene u grobnici Međine kod Mostara prije 24 godine.

"Činjenica da su žrtve ukopane toliko daleko od mjesta zločina dovoljno govori o namjeri uništavanja svakog traga zločina na ovom prostoru, ali i o tome da se sve radilo planski da porodice ubijenih ne pronađu posmrtne ostatke svojih najmilijih", navedeno je u saopćenju.

Upitali su zašto se čekalo 24 godine da se identificiraju žrtve, odnosno zašto se to nije uradilo puno ranije?

"Kome odgovara protok vremena radi, kako to neki žele, umiranja svjedoka gnusnih zločina koji su se desili na području Viteza i Busovače?", upitali su iz Udruženja.

Pozvali su Tužilaštvo BiH, kao i Državnu agenciju za istragu i zaštitu (SIPA), da intenziviraju istrage zločina koje su nad bošnjačkim civilima 1993. godine u Vitezu i Busovači, ali i ostatku Srednjobosanskog kantona, počinili pripadnici HVO-a.

Istakli su kako posjeduju informaciju da su se određene aktivnosti pokrenule nakon više od 20 godina, ali da to nije dovoljno, te da neće prestati tražiti od svih nadležnih da rade svoj posao sve dok i jedan zločinac ostane nekažnjen, a i jedna žrtva vodila kao nestala.

"Još uvijek potražujemo posmrtne ostatke 19 žrtava ovog stravičnog zločina. Posljednja identifikacija žrtava u Visokom daje nam nadu da ćemo uskoro pronaći posmrtne ostatke ostalih članova naših porodica, komšija i rođaka koji su ubijeni 16. aprila 1993. godine u Vitezu", navedeno je u saopćenju.