Udruženje novinara i medijskih radnika "Nino Ćatić" osuđuje antidemokratski pokušaj davanja više prava i sloboda određenim medijima u odnosu na druge medije. Kako su naveli, primjećuju da se ta podjela, kao u doba jednoumlja i diktature, želi uvesti na osnovu specifičnosti profila i orijentacije medija.

"Ilustrativan je svježi primjer portala 'Prometej.ba' koji je, uz urednike tog medija, označen kao žrtva objava magazina 'Stav' u kojima su korištene teške etikete. Činjenica je da je na platformama 'Prometeja' upotrebljavan nimalo blaži, a često i mnogo teži rječnik. Brojna su nipodaštavanja i vrijeđanja koja se odašilju sa adresa Prometeja. 'Maloumni nacionalistički tekstići' jedan je od opisa 'Prometeja' za 'Stav'. U drugom slučaju Prometej sugeriše da je magazin sa adresom u Sarajevu profašistički medij te objavljuje: 'izgleda da je sazrelo vrijeme da Stav napiše tekst pun simpatija prema ustaškom vođi Anti Paveliću, krvniku stotina tisuća ljudi'. Da su 'radikali', 'šovinisti', 'idolopoklonici', 'kmetići', 'hodžice' da su 'pojave' i da imaju 'pamet stomačne gliste' neke su od etiketa 'Prometeja' za kolege iz 'Stava'. 'Filipa udara struja, on spoznaje Boga (...) i on postaje Mursel' izvadak je iz teksta 'Prometeja' gdje se jasno vide obrisi šovinističkih uvreda prema uredniku 'Stava'", stoji u saopćenju UNIMR "Nino Ćatić".

Ovi primjeri, kako ističu, pokazuju da "Prometej" ne možemo tretirati kao žrtvu verbalnog nasilja jer su aktivni generatori mržnje i uvreda prema "Stavu".

"Ako i oni barataju teškim verbalnim oblicima, jednako tako moraju biti spremni na sličan ili isti tretman, posebno od onih koji su u fokusu njihove takve retorike. UNIMR 'Nino Ćatić' osuđuje prijetnje, ali kao pojavu, bez obzira kome da su upućene i bez obzira od koga dolaze. Zbog toga smo zabrinuti vezivanjem govora mržnje i nasilja uz bošnjačko nacionalno porijeklo stanovitih korisnika društvenih mreža. Tako se ova nedopustiva ponašanja etabliraju kao primarno pripadajuća jednoj etničkoj grupi što je prvi korak ka rasizmu", dodali su.

Ukazuju i na prijetnje i verbalno nasilje koje trpe novinari "Stava", a što je prouzrokovano etiketiranjem poput onoga kojeg nalazimo kod "Prometeja".

"Jasno je da takva djelovanja podstiču i ohrabruju napade i na društvenim mrežama prema 'Stavu' i novinarima ovog magazina, a što, također, skoro pa niko do sada nije uvidio kao problematično te se doima da to etablirani i plaćeni agitatori za prava novinara doživljavaju kao dopuštenu praksu. UNIMR 'Nino Ćatić' će pokušati ispraviti ovakve disbalanse, tačnije nedosljednosti u zaštiti prava novinara, nastale zbog ideoloških i materijalističkih poriva onih koji ih, navodno, objektivno i jednoobrazno brane", zaključuje se u njihovom pismu.