Komemoracija i pokazna vježba povodom prve godišnjice razornog zemljotresa koji je 6. februara 2023. godine pogodio 10 gradova u Republici Turskoj i Siriji održani su danas u Sarajevu.

Ambasador Republike Turske u BiH Sadık Babür Girgin je kazao da je u tim teškim danima prijateljska Bosna i Hercegovina priskočila u pomoć sa svim svojim kapacitetima.

- Aktiviralo se cijelo bh. društvo, građani su se masovno odazvali akcijama prikupljanja pomoći. Vi, pripadnici spasilačkih službi, ste pokazali svoju spremnost da pružite podršku i pomoć - kazao je ambasador Girgin, te dodao da je 231 član spasilačkih timova iz BiH pomogao u spašavanja ljudskih života.

Vi ste, istaknuo je ambasador Girgin, pokazali nevjerovatnu požrtvovanost, uprkos zemljotresima koji su bili jedan za drugim radili ste na terenu.

- Ovom prilikom još jednom zahvaljujem svima vama i vašim porodicama koje su vas ovdje čekale i strepile - kazao je ambasador Girgin.

Spomenuo je timove koji su učestvovali u akcijama potrage i spašavanja u Turskoj. Prije svega, pripadnici Oružanih snaga BiH, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite RS, pripadnici Civilne zaštite Brčko Distrikta, GSS Sarajevo, GSS Novi Grad, GSS Federacije, Spasilačke službe Volf...

- Ovom prilikom zahvaljujem vam svima lično, a i vašim institucijama. Zaista ste ispunili jednu veliku ljudsku, komšijsku i prijateljsku dužnost - naveo je ambasador Turske u BiH, te je izrazio zahvalnost i predstavnicima IHH sa kojima su zajedno radili na terenu.

Napomenuo je da su, nakon što su se spasilački timovi vratili u svoju državu, počele aktivnosti na ponovnoj izgradnji i obnovi porušenih objekata.

- Trenutno imamo 50.000 stambenih jedinica koje su završene, a do kraja godine očekujemo da će taj broj biti 200.000 stambenih jedinica - kazao je ambasador Girgin.

Na kraju obraćanja je još jednom, uime Republike Turske, zahvalio spasiocima iz BiH na požrtvovanosti i na ispunjavanju ljudske, komšijske i prijateljske dužnosti.

Koordinator TIKA-e za BiH Erdinç Işık je tom prilikom kazao da su prije godinu dana doživjeli katastrofu stoljeća, zemljotres čije posljedice i emocije nose i danas.

- Prošle godine u ovo doba, nakon zemljotresa, sjećam se kao danas vaših poruka podrške, izražavanja spremnosti da odmah idete na teren, da se pridružite operacijama potrage i spašavanja. To je najbolji dokaz i pokazatelj da ste uz nas, kako u dobrim danima, tako i u lošim, teškim danima - naveo je Işık.

Istaknuo je da su spasioci iz BiH učestvovali u spašavanju ljudskih života.

- Bili ste spremni rizikovati svoje živote, na terenu ste nam bili dodatna snaga, a nada onima koji su bili pod ruševinama - kazao je Işık.

Dodao je kako smatraju veoma bitnim današnji skup i pokaznu vježbu povodom prve godišnjice zemljotresa.

- Svi smo na terenu vidjeli koliko je bitno znanje i koliko je bila bitna tehnologija u procesu potrage i spašavanja. Nažalost, na terenu smo se uvjerili koliko su bile bitne sve one obuke koje smo zadnjih godina realizovali zajedno, u koordinaciji i saradnji sa AFAD-om i IHH. Možda će i današnja pokazna vježba neke od vas vratiti u one dane, vratiti emocije. Koliko sam upoznat i sam scenarij je simulacija onoga što se desilo u Hatayu - naveo je Işık.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić je kazao da se učinilo koliko se moglo da se spase ljudski životu u danima poslije zemljotresa.

- Dok je ta akcija trajala i dok je za tim bilo potrebe naše ekipe bile su zajedno sa svim drugima na terenu - naveo je Efendić.

Odao je priznanje Republici Turskoj i na onome što se desilo nakon tih akcija spašavanja, na izgradnji već 50.000 stanova za one koji su ostali bez svojih domova i na činjenici da će do kraja ove godine to već biti 200.000 stanova.

- To je ogroman rezultat, u tako kratkom vremenu izgraditi tako veliki broj domova, to je nešto za šta treba odati priznanje - smatra Efendić.

On je istaknuo da se za ove teške situacije nikada niko ne može dovoljno spremiti. Uvijek je u ovakvim situacijama potrebna pomoć sa strane.

- Uz želju da se ovakvi događaji nikada ne dese ili ako se dese da su u što blažem obliku, ipak je dobro znati da imamo jedni druge, da smo jedni drugima spremni priteći u pomoć - kazao je Efendić.  

U večernjim satima u galeriji Općine Novi Grad predviđeno je otvaranje izložbe fotografija iz misije spašavanja u kojoj su učestvovali pripadnici GSS-a Novi Grad Sarajevo, a u Multimedijalnoj sali bit će upriličena premijera filma "Nisi sam".