U pucnjavi ispred konzulata Sjedinjenih Država u lučkom gradu Džedi u Saudijskoj Arabiji poginule su dvije osobe - nepalski čuvar i napadač koji je prvobitno otvorio vatru. Zvaničnici u SAD-u i Saudijskoj Arabiji potvrdili su incident u srijedu dok se istraga o napadu nastavlja.

“Osoba u automobilu zaustavila se u blizini zgrade američkog konzulata u provinciji Džeda i izašla iz njega noseći vatreno oružje u ruci”, rekao je portparol policije regije Meka.

“Tako su bezbjednosne vlasti preuzele inicijativu da se pozabave njim po potrebi i razmjena vatre je rezultirala njegovom smrću.”

Saudijska novinska agencija (SPA), državna novinska kuća, izvijestila je o smrti čuvara, koji je bio dio privatnog obezbjeđenja konzulata, piše Al Jazeera.

Nijedan američki državljanin nije povrijeđen u pucnjavi, saopćio je potom američki State Department. Ali, dodaje se, "američka ambasada i konzulat ostaju u kontaktu sa saudijskim vlastima dok istražuju incident". 

Američki konzulat u lučkom gradu na Crvenom moru, u kojem živi više od 4,7 miliona ljudi, bio je meta nasilja i ranije, uključujući i 2016. i 2004. godine.