Tokom komemoracije u Memorijalnom centru Potočari, uvodno obraćanje, na temu poricanja genocida, održat će Menachem Z. Rosensaft, pomoćnik izvršnog potpredsjednika i glavni savjetnik Svjetskog jevrejskog kongresa. To je prvi put da će jeda visoki zvaničnik koji predstavlja globalnu jevrejsku organizaciju govoriti na komemoraciji,

Rosensaft je u nekoliko navrata u protekle dvije godine izazvao pažnju bosanskohercegovačke javnosti svojom osudom negiranja Genocida u Srebrenici, posebno osudom izvještaja takozvane “Nezavisne međunarodne komisije za istragu o stradanjima svih naroda na području Srebrenice od 1992. do 1995. godine”, koju je 2019. godine formirala Vlada Republike Srpske.

Rosensaft je u potpunosti odbacio zaključke iz izvještaja Komisije predvođene izraelskim akademikom Gideonom Greifom, koju je formirala Vlada entiteta Republika Srpska, a u kojima se negira Genocid u Srebrenici.

Rosensaft je prošle godine, između ostalog rekao, kako je komisija Vlade RS-a imenovana na inicijativu "separatističkog lidera bosanskih Srba koji negira genocid", a na njenom čelu je izraelski akademik "poznat po svojim prosrpskim stavovima".

- Kao sin dvoje preživjelih iz Auschwitza i Bergen-Belsena koji su se posvetili prenošenju dokaza o zločinima počinjenim nad evropskim Židovima tokom Holokausta budućim generacijama, posebno sam zgrožen besramnom manipulacijom istine u izvještaju - naveo je Rosensaft.

Rosensaft predaje na pravnim fakultetima Univerziteta Columbia i Cornell, a objavio je niz članaka o poricanju Genocida u Srebrenici i njegovom uticaju na društveni razvoj, tvrdeći da u međunarodnoj zajednici nema mjesta za one koji poriču historijske činjenice genocida.