Protest je počeo nešto poslije 12 sati. Prisutni su razvili transparent na kojem piše “Vučiću – Kosmet te neće, izdao si nas, Nećemo ni tvoju ZSO, Prodao si nas”.

Građani su na početku događaja uzvikivali “izdaja”, “crna lista”.

Prisutnima se obratio jedan od organizatora protesta, Ivan Miletić, kazavši da su za vrijeme barikada svi vjerovali kako Vučić želi stati iza Srba, da ih podrži, ali da se to nije dogodilo.

Rekao je da su se građani okupili kako bi poručili i to da neće da “trpe Kurtijev teror”.

“Niko neće više da trpi ovo. Mi ne možemo više”, kazao je Miletić.

Pozvao je Kurtija i međunarodnu zajednicu da se svi policajci sa sjevera povuku i da se zatvore baze specijalnih jedinica.

Održavanje protesta u sjevernom dijelu Mitrovice, kod spomenika Knezu Lazaru, simbolično u 12.01, najavio je povjerenik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije Nebojša Jović.

Najava za održavanje uslijedila je nakon smirivanja najnovijih tenzija na sjeveru Kosova, odnosno uklanjanja srpskih barikada, ali bez prethodnog ispunjenja većeg dijela uslova koje je postavila Srpska lista.

Srbi sa sjevera Kosova podigli su prve barikade 10. decembra, a sve do 29. decembra bilo ih je najmanje četrnaest. Zvaničan povod za postavljanje novih barikada bilo je hapšenje bivšeg pripadnika Kosovske policije Dejana Pantića. Njegovo puštanje, uz oslobađanje još dvojice uhapšenih Srba, bio je i jedan od uslova za uklanjanje barikada uz povlačenje navodnih spiskova za hapšenje Srba, te povlačenje pripadnika Kosovske policije koji su se rasporedili na sjeveru ovo države.

I dok je Dejan Pantić pušten u kućni pritvor, a Beograd navodno dobio garancije da neće biti krivičnog procesuiranja učesnika na barikadama, Srđan Trajković i Miljan Adžić još su u pritvoru, a policajci albanske nacionalnosti i dalje su raspoređeni u etnički mješovitim naseljima sjevernog dijela Mitrovice.

Uprkos tome što nisu ispunjeni svi uslovi, organizatori barikada pristali su na to da ih uklone.

Povjerenik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije pozvao je građane da se okupe kako bi digli glas protiv “veleizdaje” Aleksandra Vučića i “torture, bahaćenja, nekontrolisanog bogaćenja, pretnji, ucena” Srpske liste, te “najsvirepije izdaje” – “aminovanje” baza Kosovske policije.

“Građani srpske Mitrovice izaći će da javno i jasno pošalju poruku javnosti, srpskoj pre svega, da Aleksandar Vučić ovakvom proalbanskom i po Srbe na Kosovu i Metohiji pogubnom politikom svojom, kao i Srpska lista, koja je bila dugogodišnji partner Tačiju i Haradinaju, ne mogu više da predstavljaju Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji”, kazao je.

Najavio je i da će od vlasti u Beogradu zatražiti da se Srbima na Kosovu odredi “državni pregovarač” – zastupnik, koji će, prije svega, poštivati interese i Srbije i Srba na Kosovu, te da će da zatraži povlačenje svih policijskih snaga sa sjevera koje su u međuvremenu raspoređene, a konkretno od KFOR-a – da ne izlazi iz okvira svog mandata.

Protestno okupljanje Srba u Kosovskoj Mitrovici podržao je Pokret za odbranu Kosova i Metohije kao i pokrajinski odbor Narodne stranke Kosovo i Metohija.

U isto vrijeme Srpska lista zakazala je, kako su ga nazvali, veliki narodni protest na platou ispred Doma kulture u Štrpcu.

Povod je ranjavanje jedanaestogodišnjeg dječaka i 21-godišnjeg mladića na Badnji dan u Gotovuši, u vezi s čim je uhapšena jedna osoba, kao i navodno prebijanje mladića srpske nacionalnosti u Klokotu na Božićno jutro od strane Albanaca, za koje Kosovska policija tvrdi da je ustvari bila tuča dviju grupa.

Treći razlog za održavanje ovog protesta jeste “kontinuirana antisrpska represija režima Aljbina Kurtija”, poručuju iz ove stranke.

(Izvor: danas.rs)