Marvel je u subotu 10. septembra najavio da će predstaviti izraelskog "superheroja" u svom nadolazećem filmu Kapetan Amerika: Novi svjetski poredak.

Izraelski superheroj prvi put je debitovao na stranicama Marvel Comicsa 1980. godine u filmu The Incredible Hulk i zove se Sabra. Ona ima nekoliko nadljudskih moći i prvi je nadljudski agent koji služi Mossadu, izraelskoj sigurnosnoj agenciji. Prema Directu, njene moći se kreću od nadljudske snage, izdržljivosti, agilnosti do regenerativnog faktora iscjeljivanja.

Međutim, kontroverzna objava izazvala je val kritika jer su propalestinski zagovornici taj potez ocijenili "odvratnim".

Korisnici interneta su primijetili kako je izraz "Sabra" je neosjetljiv zbog masakra nad Palestincima u Sabri i Šatili 1982. godine.

Dana 16. septembra 1982., nakon izraelske invazije na Liban, desničarska milicija Christian Phlange upala je u izbjegličke kampove Sabra i Šatila u Zapadnom Bejrutu i masakrirala hiljade palestinskih civila. Izraelska vojska je opkolila ta područja i navodno je falangistima dala buldožere za pokopavanje leševa mrtvih Palestinaca, piše Middle East Monitor.

Palestinski direktor vijesti u Mondoweissu napisao je: "Reći da je izraelski superheroj po imenu Sabra problematičan i uvredljiv za sve Palestince ubijene i lišene posjeda izraelskim kolonijalizmom je potcjenjivanje stoljeća."

"Sama lik služio je u Mosadu, koji je ubio, zatvorio i uništio živote previše Palestinaca da se izbroje. Premisa njenog heroja također počiva na njenoj borbi protiv "arapskih terorista koji djeluju protiv Izraela."

Iz Marvela su obavjestili da izraelska superherojina je odrasla u posebnom kibucu koji vodi izraelska vlada kako bi "njegovala" njene sposobnosti, a sebe u crtanim filmovima opisuje kao "superheroinu države Izrael!"