Društvo | 08.08.2021.

U Lukavcu otvorena izložba ilustracija simboličnog naziva "Jedanaestog podsjećamo"

Nešto više od 30 ilustracija izloženo je u spomen na ubijene u genocidu 1995. godine

R. I.

U okviru programa otkrivanja spomen obilježja žrtvama Srebrenice danas je otvorena izložba ilustracija "Jedanaestog podsjećamo" autora Admira Delića ispred Centra za kulturu u Lukavcu. 

Nešto više od 30 ilustracija izloženo je u spomen na ubijene u genocidu 1995. godine. 

Idejni tvorac za dodjelu ulice i izgradnju spomen obilježja je dijete Srebrenice Samir Gabeljić, čiji jedini motiv je da genocid nikada ne ode u zaborav.

"Ova izložba ilustracija govori više od ijedne riječi i odličan je medij za prenošenje poruka i ideje", izjavio je Gabeljić.

Admir Delić je strip crtač i ilustrator čija je ambicija da priču genocida u Srebrenici prenese na papir kroz 8372 ilustracije. Danas nije prisustvovao izložbi iz opravdanih razloga.

Izložbu je otvorio pomoćnik načelnika općine Lukavac Emir Kasumović.

"Pred nama stoji nekoliko ilustracija koje govore o tužnoj sudbini koju su proživjeli naši Srebreničani u julu 1995. godine. Svaka ilustracija predstavlja svjedočanstvo o bolu i patnji preživjelih žrtava genocida. Mi ni na jedan način ne možemo zaboraviti šta se desilo u Srebrenici, a ilustracije nam pomažu u tome", izjavio je Kasumović.

Do otvorenja spomen obilježja koje počinje u 19 sati, bit će održana promocija knjige "Srebrenica - zaboraviti ne smijem, halaliti neću" autora Hasana Hasanovića i biciklistička vožnja ulicama Lukavca.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Zastave BiH i dalje se vihore pred institucijama EU u Bruxellesu

U poplavama u Gazi spašene 152 osobe

Merhamet u 2021. podijelio je pomoć u vrijednosti 7,5 miliona maraka

“Moj mitraljez i na njemu gajka, četnička će zaplakati majka”